Hotell i New York

Introduksjon
Besøk New York – og opplev verden! Ikke noe annet sted tilbyr det samme mangfoldet på en så kompakt og spennende måte, og ingen annen by har energien og arrogansen til å få det til å fungere så godt.

New York City består av fem distrikter (boroughs): Queens, Brooklyn, Bronx, Staten Island og Manhatten. Innenfor disse bygrensene bor 8.5 millioner mennesker, inkludert et betydelig antall innbyggere av spansk, irsk, italienske, kinesisk, russisk og jødisk opphav. Det er en fabelaktig blanding av verdens kulturer og nasjonaliteter, og i praksis betyr det at uansett hva du måtte ønske, så kan du finne det i New York. Du kan spise hva som helst, når som helst, og mens du sover, fortsetter folk å jakte på den amerikanske drømmen i ”byen som aldri sover.”

Enten du velger å utforske byen til fots, i en av byens berømte gule drosjer, eller ved hjelp av undergrunnsbanen så er New York et sted som ikke har sin make i verden. Byen har absolutt alt: Noen av verdens mest fremragende museer; kulturelle ikoner som for eksempel Broadway og frihetsstatuen; Wall Street, Amerikas og verdens ubestridte finansielle sentrum; baseball, bohemer og Central Park... listen kunne ha fortsatt i det uendelige. The Big Apple blander mangfold og selvmotsigelser i en spennende blanding som du alltid vil lengte tilbake til. Skulle du lure på opprinnelsen til dette berømte klengenavnet, så stammer det faktisk fra jazzmusikernes slang; de kalte småbyer for ”little apples” mens New York alltid har vært ”the Big Apple.” Navnet ble sittende og ingen annen tittel rommer dette fantastiske stedet like godt.

New York venter – kom og ta en bit!

Verdt å få med seg

New York er den mest folkerike byen i USA, og har et enormt utvalg av severdigheter og attraksjoner. Den hektiske livsstilen som er typisk for byen som aldri sover passer nok ikke enhver smak, men med utallige restauranter, butikker og museer er denne metropolen utvilsomt et av verdens mest spennende reisemål.

Dersom du planlegger å se mange av New Yorks kulturelle institusjoner i løpet av oppholdet ditt, kan det lønne seg å kjøpe et "City Pass". For $116(voksen)/$92 (barn) får du adgang til seks av byens absolutte høydepunkter: The Empire State Building, Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History, Museum of Modern Art (MoMA), Statue Of Liberty & Ellis Island eller Circle Line båttur, og Guggenheim Museum eller Top Of The Rock (visningsplattform i det berømte 30 Rockefeller Plaza). Billetten er gyldig i ni dager fra du bruker den første gang, noe som gir deg massevis av tid til å se alt som står på menyen. Den kan kjøpes ved alle institusjonene som deltar i programmet.

Empire State Building. Dette kjente Art Deco-landemerket ble bygget i 1931 og er 1,454 fot (443 m) høyt. I 86. etasje er det et observatorie med en spektakulær utsikt over hele Manhattan, og er været fint kan man også besøke en plattform i friluft – ikke å anbefale for de med høydeskrekk! For øvrig inneholder bygget også en helikoptersimulator, the New York Skyride, der man får følelsen av å fly over byen.

Adresse: 5th Avenue, mellom 33rd og 34th Street. Telefon: (+1) 212-736-3100
Åpningstider: Hver dag fra 8.00 til 02.00 om natta (siste heis opp klokka 01.15).
Inngang til observatoriet: $34 for voksne, $27 for barn.

Statue of Liberty. Frihetsgudinnen er et symbol ikke bare på New York, men på USA selv, der den står på Liberty Island i innseilingen til Manhattan. Etter angrepene i New York den 9. september 2001, ble hele monumentet stengt, men siden august 2004 har observasjonsdekket samt museet i sokkelen blitt gjenåpnet for besøkende. Det er for tiden ikke mulig å klatre helt til toppen av kronen, 22 nivåer lengre opp. Vær forberedt på lange køer for å komme inn.

Statuen var opprinnelig en gave fra Frankrike i 1886 og symboliserte frihet og nye muligheter for de mange immigrantene som ankom Ellis Island etter flere ukers reise over Atlanteren. Som et raskt og billig alternativ til et fullt besøk av statuen, kan man også se den på nært hold fra Staten Island-fergen som seiler forbi.

Adresse: Circle Line-fergene til Liberty Island drar med jevne mellomrom fra kaien i Battery Park eller Liberty Park i New Jersey. Båtene stopper også ved Ellis Island dersom du ønsker å kombinere de to attraksjonene.
Åpningstider for museet: Hver dag fra 8.30 til 16.00, utvidete åpningstider om sommeren.
Inngang: Rundturer for båtturen og frihetsgudinnen koster $18,50 for voksne og $9 for barn under 13.
Telefon: (+1) 212-269-5755 for mer informasjon om ferjene, (+1) 212-363-7770 til statuen.

Central Park. Er du på jakt etter litt fred og ro i storbyen, bør du ta turen innom Central Park, en 4 kilometer lang park i hjertet av Manhattan. Denne grønne lungen ble etablert på 1850-tallet og kostet da byen over $10 millioner, en liten formue på den tiden. På 1980-tallet hadde parket et rykte på seg for å være farlig, men etter energisk innsats fra politiet har den igjen blitt et fredelig sted.

Underholdning i parken inkluderer alt fra tallrike restauranter og lekeplasser til the Metropolitan Museum of Art og dyrehagen Central Park Zoo. En av de beste måtene å utforske parken er å leie en sykkel eller å ta en tur i hest og vogn fra Central Park South (mellom 5th og 6th Avenue) dersom du er i det mer romantiske hjørnet.

Broadway. New Yorks teaterscene er en av de livligste og mest varierte i verden, og Broadway er kjernen i det hele. De største teatrene ligger i øst og vest mellom 41st og 53rd Streets, men i sidegatene finner man også et stort utvalg av litt mindre underholdningssteder. På hovedgaten vil du finne musikaler og nyoppsetninger av klassikere, ofte med svært kjente skuespillere i hovedrollene. For de mest populære forestillingene kan prisene være astronomiske, men det er ofte mulig å finne gode tilbud for show som har pågått en stund. Det er også alltid en haug med mer eksperimentelle forestillinger på gang; de kalles gjerne ”off-Broadway” eller til og med ”off-off-Broadway” for de aller særeste.

Greenwich Village. Nabolaget som går under navnet Greenwich Village er kjent for sin kunstneriske og bohemske fortid, men er i dag en pen, borgerlig bydel. Like fullt gir kaffebarene, de eksklusive småbutikkene og de lange alléene med gamle trær Greenwich Village en fin atmosfære. Beliggende mellom 14th og Houston Streets, var ”landsbyen” en gang hjemmet til berømte forfattere som Henry James, Dylan Thomas og Thomas Paine, og selv i dag finner man mange kunstnere i denne bydelen, selv om de nå gjerne er mer velstående enn sine forgjengere.

Museum of Modern Art (MOMA) Samtidskunstmuseet MOMA huser en samling på over 100,000 kunstverker, inkludert noen av de mest berømte verkene til kunstnere som Picasso, Cezanne, Van Gogh og Jackson Pollock, og alle kunstformer er representert: fotografi, skulpturer, film, video og malerier. Museets gallerier blir fortiden utvidet for å kunne vise frem en enda større del av samlingen til publikum.

Adresse: 11th West 53rd Street, Manhattan. Telefon: (+1) 212-708-9400
Åpningstider: Onsdag til mandag 10.30 til 17.30 (20.00 på fredager).
Inngang: $25 for voksne, gratis for barn (16 og under).

Guggenheim-museet, The Guggenheim, ble tegnet av Frank Lloyd Wright i 1959 og er nok like kjent for sin epokegjørende arkitektur som for sin kunstsamling. Besøkende tar heisen til toppen og vandrer så ned gjennom spiralformede gallerier der man finner verker fra impressjonismen, post-impressjonismen, og modernismen samt skulpturer av kunstnere som Kandinsky, Picasso og Gauguin.

Adresse: 1071 5th Avenue (ved 89th Street). Telefon: (+1) 212-423-3500
Åpningstider: Søndag til onsdag, fredag 10.00-17.45, lørdag 10.00-19.45.
Inngang: $25 for voksne, gratis for barn (under 12).

Long Island og The Hamptons. Etter at forfatteren F. Scott Fitzgerald gjorde stedet kjent gjennom sine bøker, har the Hamptons vært et yndet feriested for rike new yorkere på jakt etter en raffinert pause fra den heseblesende aktiviteten på Manhattan. Langs kysten her kan besøkende kose seg i de mange maleriske strandbyene og fiskelandsbyene, eller dra på hvalsafari eller sportsfisking i sesongen.

Man kan nå Long Island og the Hamptons via jernbanen the Long Island Railroad - tlf. (+1) 718-217-5477 - fra Penn Station. Turen fra Manhattan til East Hampton tar opptil tre timer avhengig av hvilket tog du tar. Billettprisene er fra $33 og oppover for en tur-retur billett.

Wall Street Denne berømte gaten i nedre Manhattan er et av verdens ubestridte finanssentra der handel for mange milliarder dollar passerer gjennom børsen, the New York Stock Exchange, hver eneste dag. Opprinnelsen til Wall Street går tilbake til de første nybyggerne, som på dette stedet etablerte en forsterket palisade for å oppbevare byens pengerikdommer, den gang som nå, og det var her tidenes kanskje største kupp ble inngått, da lokale indianerstammer i 1621 solgte Manhattan til nybyggerne for bare $24.

I dag er Wall Street-børsen (beliggende på Broad Street mellom Wall Street og Exchange Place) verdens største marked for verdipapirer, og besøkende har muligheten til å se museet The Wall Street Story samt ta en titt på aksjehandelen på ’gulvet’ fra galleriene ovenfor. Det er et fascinerende syn, der man kan se aksjemeglere som kjøper og selger verdier for tusenvis av dollar om gangen i et frenetisk tempo. En spasertur på Wall Street er også verdt et besøk i seg selv, der man kan se enorme skyskrapere på begge sider av gaten.

Times Square. ”Verdens veikryss” ligger i hjertet av Manhattan og virker som en magnet for både business og turisme. Selve plassen ligger rett ved Broadway på 43rd Street, men uttrykket Times Square henviser gjerne til flere kvartaler stort område på begge sider av denne plassen. Times Square er i seg selv mest kjent for sine enorme reklameskilt i neonlys, og i virkeligheten er det ikke allverdens man kan gjøre her annet enn å krysse den av på sightseeinglisten... I de senere årene har lokale myndigheter like fullt prøvd å forbedre områdets noe slurvete image og det fornyede Times Square er i dag derfor et godt utgangspunkt for å utforske Broadway og teaterdistriktet. Til slutt bør det selvfølgelig nevnes at på nyttårsaften hvert år er Times Square i sannhet sentrum for begivenhetene for feiringene som pågår på 42nd Street, 7th Avenue og Broadway samt på plassen selv.

Ellis Island. Denne øya ligger i New Yorks havneområde og er så absolutt verdt en dagstur. Ellis Island var innfallsporten til USA for over 12 millioner mennesker som innvandret til USA mellom 1892 og 1954, og i dag finner man et museum, et minnesmerke samt et interaktivt senter for besøkende til minne om denne epoken. Dette gir et fascinerende innblikk i nøden som drev de mange immigrantene til å forlate sine hjemland for å jakte på den amerikanske drømmen.

Adresse: Circle Line-ferjene til Ellis og Liberty Island drar med jevne mellomrom fra kaien i Battery Park eller Liberty Park i New Jersey
Åpningstider for museet: Hver dag fra 9.00 til 17.00.
Inngang: Gratis, men en tur-returbillett med ferja koster $25.
Telefon: (+1) 212-269-5755 for mer informasjon om ferjene.

Coney Island. Selv om det nok er få som vil kalle det en ordentlig strandby, har Coney Island i hvert fall sand, surfing og en fornøyelsespark som har moret new yorkere i årtier. Gå ikke glipp av Nathans berømte pølser eller en tur på det som sannsynligvis er verdens mest berømte berg- og dalbane, the Cyclone, som er nesten 75 år gammel men fortsatt klarer å more stadig nye barn og voksne.

Adresse: Stillwell Ave. Coney Island er siste stopp på metroene F, Q og W.

Brooklyn Bridge. Da den sto ferdig i 1883, ble Brooklynbroen hyllet som verdens åttende vidunder, og selv om dette nok var en viss overdrivelse, skal det ikke nektes for at det så absolutt var en stor ingeniørbragd for sin tid. I dag er det den eldste passasjerbroen i byen, og mer enn 100,000 biler krysser den hver dag. Med sine distinkte mursteinspillere som støtter de tykke kablene som bærer broen, har broen opp gjennom årene blitt et nesten like berømt symbol på New York som frihetsgudinnen, og den har tatt del i utallige filmer. For turister gir den en ypperlig utsikt over byen fra den lange promenaden som strekker seg over East River. For å komme til Brooklyn Bridge tar du metroene 4, 5 eller 6 til Brooklyn Bridge eller City Hall.

Yankee Stadium. Innviet i 1923 med en ’homerun’ av Babe Ruth, Yankee Stadium er hjemmearenaen til et av USAs mest suksessrike baseballag, the New York Yankees. Beliggende i Bronx, er dette ikonet det beste stedet å skulle oppleve amerikansk kultur på sitt beste i form av en baseballkamp. Baseball er selve hjertet av amerikansk sport og stjernene i sporten hylles som overmennesker av hele nasjonen. For amerikanerne er dog det å se på selve spillet er nesten mindre viktig enn å få i seg store mengder gatekjøkkenmat under kampen.

Adresse: 161st Street og River Avenue.
Inngang: Baseballsesongen er fra april til september, og prisene går fra $15 og oppover.

Chinatown. Denne labyrinten av en bydel er hjem til over 100,000 mennesker av kinesisk opprinnelse, noe som gjør dette til et av New Yorks mest fascinerende og blomstrende etniske nabolag. Dette er en ekte ”by inni byen” der syv kinesiske aviser kommer ut hver dag og utallige små restauranter og butikker gjør at du føler deg hensatt til Asia mye fortere enn i en hvilken som helst Disney fornøyelsespark.

Adresse: Chinatown ligger i nedre Manhattan, og for best å oppleve denne kulturen bør du ta turen innom gater som Pell, Canal og Mott.

Ground Zero. Minnesmerket etter angrepene på World Trade Center den 11. september 2001 bør kanskje ikke anses som en "turistattraksjon", men det kan være sorgfylt og rørende opplevelse. Det bør være en selvfølge at man opptrer svært respektfullt dersom man tar turen innom Ground Zero byggeplass.

Shoppingguide

Shopping i New York kan lett bli et tilfelle der en “ikke ser skogen for bare trær”. De store varehusene er enorme og kan ta pusten fra noen og enhver. En kan få klaustrofobi eller bli lei av de store menneskemengdene og kan lett tro at det er bedre å unngå disse stedene. Så sant du ikke er godt kjent og vet om byens shoppingperler, er det likevel smart å holde seg til varehusene, da de gjerne er best på pris og med størst utvalg. Så forsøk å holde ut – særlig med dagens dollarkurs, kan det være verdt det, men sorsøk gjerne noen av de andre stedene som er nevnt nedenfor også.

Åpningstider: Butikkene er vanligvis åpne fra kl 10 – 19 mandag – lørdag og 11 – 18 på søndager. Selv om New York er kjent som byen som aldri sover, vil de mindre butikkene trolig holde stengt på offentlige fridager.

Merverdiavgift (moms). Denne skatten varierer fra stat til stat i USA (fra 4 til 15%) . I motsetning til hva vi er vant til, er den ikke inkludert i prisen som oppgis på varene, men legges til når du betaler. I New York er momsen 4%.

Hva bør man kjøpe?

I New York kan du kjøpe alt hva hjertet begjærer, så i stedet for å gi råd om hva en bør kjøpe, går det mer på hva man selv liker og har behov for og hva lommeboken og kredittkortet måtte tillate. Med dagens lave dollarkurs, kan en virkelig spare penger i forhold til tilsvarende artikler hjemme.

New York er motehovedstaden når det gjelder fritidsklær og gatemote. Internasjonale merkeklær som Nike og Hilfiger fins til lave priser overalt. Særlig treningstøy og jogge- og fritidssko er mye rimeligere enn hjemme. Se etter merker som Converse, Nike, Vans, Puma, Airwalks og andre kjente merker – varene ligger ofte under det halve av prisen i Norge. Men også ordinære merkeklær fra f. eks DKNY, Ann Taylor mv. er adskillig rimeligere enn hjemme.

Ellers kan fotoutstyr av ymse slag, Ipod og andre "gadgets" være noe å “spare penger på”.

Suvenirer fins av alle slag, alt fra miniatyrutgaver av frihetsstatuen til tradisjonelle t-skjorter og capser med “I love NY”. Smak, stil og kvalitet varierer - det samme gjør prisen.

Hvor bør man handle?

Det beste strøket er på 5th Avenue mellom 59. og 42. gate (street), der det er et imponerende utvalg kjente varehus og butikker, som Bergdorf Goodman, Tiffanys og FAO Schwarz. Naturlig nok finner du også de store nasjonale kjedene representert her, i tillegg til verdensomspennende kjeder (som f.eks H&M).

Hvis du har lyst til å gå andre steder enn 5 th Avenue, er hippe og trendy Soho stedet for mange gallerier og moteboutiquer mens nærliggende Greewich Village kan by på mange skobutikker, indiske importbutikker og bokhandlere. Sikt deg inn på Upper East Side mellom 57. og 96. gate om du er på jakt etter eksklusive designerklær eller antikviteter.

Marked.

Green Markets (frukt- og grønnsaksmarked) er en høyt skattet NYC-institusjon, som tilbyr alt fra fersk geitost til organisk brød. Bøndene fra øvre del av staten New York, kommer hit med alle mulige slags landbruksprodukt og selger dem på utendørsmarked rundt i byen. Steder med slike marked er blant annet Union Square (åpent mandag, onsdag og fredag kl 8.00 – 18.00), og Grand Army Plaza, Brooklyn på lørdager.

Annex på 6th Avenue ved 25th Street er et populært weekendmarked for antikviteter som blant annet tilbyr møbler, leketøy og smykker. Adgang koster USD 1, og du kan få mer informasjon ved å ringe telefon: +1 (1)212-243-5343.

Kjøpesenter og varehus

Noen av New Yorks mest kjente varehus, er i realiteten egne kjøpesenter over mange etasjer der du kan få kjøpt de fleste typer varer.
Manhattan Mall på 6th Avenue ved 33rd Street, er New Yorks viktigste kjøpesenter. Dette handelstempelet går over ni etasjer og huser over 80 butikker, inkludert Ann Taylor og The Limited.

Verdens største varehus, Macy's, dekker et helt kvartal og tilbyr ti etasjer fullpakket av omtrent alt det du måtte ønske deg som er å få kjøpt for penger. Beliggenhet; Herald Square ved 34th St og Broadway.

En stor favoritt blant newyorkerne selv er Bloomingdale som fører alt fra designerklær til gourmetmat. Beliggenhet; 1000 3rd Ave ved 59th Street.

Saks Fifth Avenue er spesialister på luksusmote både for kvinner og menn og er velkjent både for kvalitet og god service. Varehuset føles noe mer ”upmarket” enn noen av konkurrentene. Beliggenhet; 611 5th Ave at 49th St.

Fabrikkutsalg for motevarer

Woodbury Premium Outlets er bare en times kjøring nord for New York og sies å være verdens største fabrikkutsalg for designervarer. I mer enn 220 butikker kan du finne alle de store globale merkene som for eksempel Chanel, Ralph Lauren, Gucci, Prada og Christian Dior. Beliggenhet: 498 Red Apple, Connecticut. Telefon (+1) 845-928-4000.

 

 

 

New York