Saint Lucia er en øystat i Det karibiske hav som ligger nord for Saint Vincent og Grenadinene og sør for Martinique. Hovedstaden Castries er bygd opp rundt en fin naturlig havn.

Historie . Arawaker slo seg ned på øya på 200-tallet, og ble gradvis fortrengte av karibar. De kalte øya «Iouanalao» og «Hewanorra», som betyr 'iguanaøya'. Den første europeeren som slo seg ned på øya var piraten Francois le Clerc, og øya ble base for piratene på 1550-tallet. Nederlenderne bygde ei festning på Vieux Fort på sørspissen av øya rundt 1600.

Gjennom hele 1600-tallet sloss England og Frankrike om øya, som skifte eier 14 ganger. Storbritannia vant til slutt i 1814. Da slaveriet ble opphevet i 1838 ble 13 000 mennesker frigitt.

Saint Lucia var en provins i den kortlivede Vestindiske føderasjonen fra 1958 til 1962. Landet fikk selvstyre i 1967 og full selvstendighet i 1979..

Klima . Øya har et tropisk klima mildnet av passatvindene. Regntiden varer fra mai til august. Orkaner (i orkansesongen juli - november) og vulkansk aktivitet er vanlige trusler på øya.

Erosjon som følge av avskoging er et av miljøproblemene på øya, særlig i nord. All elektrisitet blir laget av fossile brennstoff. Saint Lucia har skrevet under, men ikke ratifisert, Kyoto-avtalen.

Mount Gimie er den høyeste toppen, 950 moh. De to pitonene er bedre kjente som landemerke og symbol på øya. De ligger like utenfor Soufriére i vest. I Soufriére finnes det også en av de få vulkanene i verden som en kan kjøre inn i.

Naturressurser er regnskog, sandstrender og pimpstein. Spesielle dyrearter er papegøyene saintluciaamazon (Amazona versicolor) og saintluciatrupial (Icterus laudabilis).

Økonomi . Bananindustrien er særdeles viktig for Saint Lucia, men endringer i importreglene til EU har økt konkurranse fra Latin-Amerika og har gjort det nødvendig for landet å finne andre næringsveier. Det har lyktes å lokke til seg utenlandske investeringer, særlig innen bankvirksomhet og turisme. Saint Lucia har den mest varierte produksjonsindustrien i østlige Vest-India.

Befolkning . Gjennomsnittsalderen er cirka 25 år. Språkene på øya er engelsk og fransk-kreolsk. Rundt 90% av befolkningen er katolikker, 3 % anglikanere mens 7 % tilhører ulike protestantiske retninger.

To nobelprisvinnere kommer fra øya, Artur Lewis som fikk økonomiprisen i 1979, og Derek Walcott som fikk litteraturprisen i 1992. Dette gir Saint Lucia den høyeste andelen nobelprisvinnere i forhold til folketallet i verden.