Lima er hovedstaden i Peru, den er også den største byen med ca. 8,5 millioner innbyggere. Byen ble grunnlagt av den blodtørstige Francisco Pizarro 18. januar 1535 etter at han hadde vunnet over inkaene, og ble raskt et sentrum for den spanske kolonimakten. I størrelse og form ble byen et godt eksempel på klassisk, spansk kolonibebyggelse. Det finnes fremdeles en del eldre arkitektur fra 15-1600-tallet, blant annet i bydelen Barrios Altos. I 1746 ble byen rammet av et kraftig jordskjelv.

Dagens sentrum er moderne, men bygningene i gamlebyen er strålende eksempler på spansk ”nye verden” arkitektur full av kunstferdige stenarbeider, verandaer og balkonger. Du bør besøke kirkene i San Pedro og San Augustin, som ble etablert av spanjolene i kolonitidens første epoke. De er utmerkede eksempler på arkitektur som er hentet direkte fra Spania. Casa Riva-Agüero er kanskje den flotteste, men det er flere som er åpne for publikum og som er vel verdt et besøk.

Kulturinstitusjonene i byen er de fineste i hele landet. De fleste konsentrerer seg om pre-columbianske tider. I Nasjonalmuseet og Rafael Herreras arkeologimuseum (Museo Arquelogógico Rafael Larco Herrera) kan du se kunst og gjenstander fra inkaene og tidligere kulturer. Sistnevnte museum inneholder den største samlingen av pre-columbiansk kunst.

Nasjonalmuseet for arkeologi gir deg kunnskap om landet helt frem til våre dager, mens Gullmuseet har samlinger av verdigjenstander som ville tilfredsstille selv conquistadorens grådigheten.

Beliggenhet : Av. Bolívar 1515, Pueblo Libre.
Åpent : Daglig kl 9.00. – 22.00.
Adgang : Voksne s/30 og barn S/15 (2013).