Republikken Cuba er Vestindias største stat, og ligger mellom Det karibiske hav, Mexicogolfen og Atlanterhavet. Nord for Cuba ligger USA og Bahamas, i vest Mexico, i syd Caymanøyene og Jamaica, og i sydøst Haiti. Samlet areal er 110 860 km² (ca. 1/3 av Norges flateinnhold). Hovedstaden er Havana (ca. 2,4 mill. innbyggere). Cuba har siden 1959 vært en sosialistisk republikk.

Cuba er den største øya i Karibien, og i karibisk sammenheng betegnet som en av de store antiller. Den nordlige del av øya ligger opp til Floridastredet. Det er 150 km fra Key West i Florida til nærmeste punkt, Punta Puerto Escondido, på Cuba.

Øya består hovedsakelig av et savannelandskap med flate stepper, men har også innslag av sumpland og frodige skoger. Fjellandskap finnes primært nord og nordøst for byen Trinidad på sydkysten, og i den sydøstlige del av øya vest og nordøst om byen Santiago de Cuba. Den største fjellkjeden, Sierra Maestra, ligger vest om Santiago de Cuba. Det høyeste punkt er Pico Real del Turquino med sine 1.975 meter.

Det meste av jordsmonnet er dypt og næringsrikt, men det finnes også sumpområder, særlig i de sydlige områdene av Matanzas.

Havana er største by og Cubas hovedstad. Andre viktige byer er Santiago de Cuba som er landets nest største by, Cienfuegos som også går under navnet «sydkystens perle», Trinidad som ble grunnlagt av sjørøvere og Camagüey. Trinidad og bydelen «Gamle Havanna» (Habana vieja) er vernet av UNESCO på grunn av sin unike historiske verdi.

Klimaet er tropisk, men temperaturen påvirkes likevel av vinder som blåser over øya. Middeldøgntemperaturen er ikke på noe tidspunkt av året under 22 grader celsius. Den tørre perioden er fra november til april. Regnsesongen er fra mai til oktober.

Klimaet egner seg svært godt til landbruksproduksjon. Cuba ligger i et område som er sterkt utsatt for de caribiske orkaner (juli - oktober).