Republikken Chile er et langt og smalt land på vestkysten av Sør-Amerika som grenser til Peru, Bolivia og Argentina. Hovedstaden heter Santiago . Chile er et land fullt av kontraster; fra de golde slettene i nord til Patagonias isfjell i sør, hvor kolonier med pingviner lever. Få land i verden har et tilsvarende mangfold og variert tilbud av attraksjoner. Det er denne fascinerende blandingen som lokker turister til Chile. Og de som har vært på besøk her tidligere tar seg mer enn gjerne en tur tilbake.

Fra nord til sør er Chile 4.630 km. Dette gjør at landet har en lang kystlinje mot det sørlige Stillehavet. På det bredeste er det 430 km fra det østligste til det vestligste punktet. Landets høyeste fjell heter Ojos del Salado (6.879 m.o.h.).

Klimaet i Chile er temperert men varierer fra kaldt og fuktig i sør via middelhavsklima til ørken i nord. Atacamaørkenen er verdens tørreste område. Det finnes aktive vulkaner og det forekommer kraftige jordskjelv samt tsunamier.

Introduksjon :

De fleste turer har hovedstaden Santiago som første destinasjon. Denne byen er i seg selv et mikrokosmos av landet som helhet. Omgivelsene kan alene få deg til å holde pusten – fjellene i øst danner bakteppet, og tjener som et godt orienteringspunkt. Med over fem millioner innbyggere er Santiago vant med store folkemengder, og kjent med de positive og negative sidene som følger med storbyens liv. Luftforurensning er et problem her, men ikke la det hindre deg i å oppsøke byens attraksjoner. Arkitektur fra tidligere kolonidager er fortsatt synlig, innimellom høybygg som har blitt reist de siste årene. Santiago er det økonomiske og kulturelle senteret i landet, og dette er stedet hvor Chiles mer velstående innbyggere bor – side om side ved noen av verdens fattigste.

Det er Chiles storslagne naturopplevelser som tiltrekker seg fleste turister. Den sydlige regionen omfatter en stor del av Patagonia; et myteomspunnet område, skjønt det er kanskje ikke så ”uoppdaget” som noen skal ha det til. Regionen har flotte innsjøer, isområder og snøkledde fjell som har et forbausende mangfold av dyr og planter. Her er det gode muligheter for å oppleve noe utenom det vanlige!

Vulkanene og innsjøene byr på vakre naturopplevelser. Landet er en populær destinasjon også for eventyrlystne og sportsentusiaster. Chile kan by på skisentre i verdensklasse, i tillegg til muligheter for en rekke klatre- og fotturer. Like forlokkende er Påskeøya som ligger i Stillehavet, med sine velkjente steinfigurer, oppdaget av Thor Heyerdahl, og senere restaurert til sin opprinnelige form.

De som foretrekker å ta livet litt med ro, kan holde seg ved kysten, hvor det er mange streder langs Stillehavet. Og du befinner deg aldri langt unna noen av verdens beste viner.

Historie

Blant annet takket være sitt utrolig varierte landskap, var Chile tidligere bebodd av en rekke ulike stammer. Disse stammene hadde sine hjemområder inntil Inkariket oppstod på 1100-tallet. Inkaene bredde seg nedover langs kysten av Chile, og tok over områdene til de andre stammene. Fremgangen varte helt ned til Rio Maule, hvor en stamme av Mapuche-indianere stod imot. Denne stammen holdt stand selv mot vestlig assimilasjon, inntil regionen deres ble fylt med immigranter sent på 1800-tallet.

Med ankomsten til de spanske conquistadorene i 1533 begynte Inkariket å falle fra hverandre. Ifølge en spansk-portugisisk avtale av 1494 hørte alt land vest for Brasil til Spania. Etter Pizarros suksessfulle og lukrative ferd inn i Peru bestemte spanjolene seg for også å innta Chile. I 1541 ble den spanske oppdageren Pedro de Valdivia sendt ut på ekspedisjon for å erobre Chile og innføre kolonistyre der. Santiago ble grunnlagt samme år, og snart ble flere byer opprettet. I likhet med inkaene tok spanjolene seg bare så langt syd som til Rio Maule, hvor Mapuche-indianernes standhaftighet stagget videre erobringstokter. Valdivia satte sine arbeidere til å opprette enorme gårdsbruk og eiendommer, og laget med det i stand en aristokratisk borgerklasse. Denne skulle vise seg å bli enormt viktig i landets politiske historie.

Valdivia var lenge suksessfull når det gjaldt å erobre land fra mapuchene, men innen 1553 ble alle de nye spanske fortene inntatt og Valdivia ble drept. Mapuchenes motstandskamp mot de spanske styrkene var kanskje den mest vellykkede av alle i kolonitiden. Etter en offensiv fra mapuche-indianerne i 1598 skulle spanjolene aldri klare å ta seg lenger sør enn Rover Biobio. Noe som derimot var effektivt mot indianerne var europeiske sykdommer, som indianerne ikke hadde noe immunitet mot. Da de lokale innbyggerne i 1810 protesterte mot spansk skattlegging og diverse påbud fra koloniadministrasjonen, ledet Bernardo O'Higgins et opprør mot spanjolene. Etter syv års krigføring marsjerte tropper under ledelse av José de San Martín fra Argentina og tok en knusende seier. O'Higgins ble det nye statsoverhodet, og han skisserte landets første grunnlov. Hans ledelse skulle riktignok ikke vare så lenge; I 1823 trakk han seg etter å ha kommet på kant med store landeiere.

Den nye chilenske republikken bestod på denne tiden bare av provinsene Santiago og Concepcion. Stillehavskrigen (1879-83) mot Bolivia og Peru viste seg å bli en lukrativ affære, ettersom den fosfatrike Atacama-ørkenen i nord ble erobret. Størrelsen på Chiles landområder vokste kraftig, og man fikk store inntekter. Gruvedriften i dette området tok snart over landbrukets posisjon som landets viktigste inntektskilde – skjønt landeierne beholdt mye politisk makt, til ergrelse for landets opprinnelige beboere. Denne voksende misnøyen ledet frem til en kort, men brutal borgerkrig i 1891. Chiles territorium fortsatte å vokse. Innen den chilenske hæren hadde kuet mapuche-indianerne og latt nybyggere bosette seg i denne regionen, hadde Chile mer enn doblet sin størrelse.

I 1970 ble marxisten Salvador Allende valgt. Etter kort tid fant et militærkupp sted; Allende ble ikke bare styrtet fra makten, men også drept. General Augusto Pinochet kom til makten, og i de neste 27 årene styrte han landet som diktator. Pinochets regime brukte metoder velkjent fra andre diktaturer: Brutal og systematisk undertrykkelse av opposisjonspartier, eliminasjon (også kjent som “forsvunnelse”) av tusener av individer samt sensur av media. Regimet løsnet litt på kontrollmekanismene utover 80-tallet, og tillot en gradvis returnering til parlamentarisk demokrati. Partiet Kristeligdemokratene kjempet mot Pinochet, og vant valget i 1989. Men Pinochet fortsatte å utøve makt, bl.a. ved å kontrollere militæret som ikke var underlagt parlamentets styre.

Militæret fortsatte å være en torn i øyet på det fremvoksende demokratiet, helt til Pinochet trakk seg fra det politiske liv i 1998. Hans død i 2006 markerte slutten på ett av de blodigste kapitlene i Latin-Amerikas historie. Michelle Bachelet har vært president fra 2007, og har satt fokus på sosiale og økonomiske problemer.

Chile blir nå styrt av den sosialistiske alliansen Concertacion, som har vunnet de tre siste valgene. Landet har blitt med i forhandlinger om NAFTA, og har lansert en frihandelsavtale med Argentina som har gjort mye godt for det politiske forholdet mellom de to landene.
Kultur

Mange av innbyggerne kombinerer kristendommen med innfødte trosretninger – en unik kombinasjon som fører til en berusende tradisjonsblanding. Gruppene med de mest særegne trosretningene er Mapuche–folket, som alltid har bevart en sterk identitet og hvis kultur har sine røtter i fortiden om enn med et symbolsk ”touch” av kristendom. Religionen er en viktig del av dagliglivet for mange chilenere, spesielt for den eldre generasjon. Selv om endringene - spesielt i Santiago - har forårsaket en moderne utvikling, holdes fremdeles tradisjonelle festivaler og trosretninger i hevd. Storparten av innbyggerne er hvite og hvit-amerindianske, noe som reflekterer landets kolonifortid.

Generelt er Chile et vennlig og avslappet land. Den latinamerikanske gjestfriheten er tydelig hvor enn du går og besøkende vil alltid finne noen å snakke med. Folk er åpne og greie å omgås, selv om de er langt mer konservative enn i de fleste europeiske land. Dette kommer tydelig til syne i den ganske så gammeldagse kjønnsfordelingen. Selv om macho-kulturen ikke er så påfallende som i nabolandet Argentina, holder de fleste menn og kvinner seg til sine konvensjonelle roller i dagliglivet.

Chiles befolkning tilhører for det meste den romerskkatolske kirken, i tillegg til noen som bekjenner seg til protestantismen og jødedommen. Dessuten er det mange som har en fascinerende tro bestående av en kombinasjon av kristendom og innfødte trosretninger.

Verdt å få med seg:

Chile er en unik destinasjon – et land fullt av kontraster. Landet strekker seg mer enn 4300 kilometer, fra Peru og Bolivia i nord til Tierra del Fuego og Antarktis i sør. I mange år ble det styrt av diktatoren Pinochet, og arven etter denne epoken er svært synlig i innbyggernes livsstil. Og på samme måte som regionene er forskjellige, er også menneskene som bor her.

Santiago . Majoriteten av Chiles 14 millioner innbyggere bor i eller i nærheten av Santiago. Hovedstaden ble grunnlagt i 1541, ved foten av Santa Lucia Hill og med utsikt til de snødekte Andesfjellene. Byen er stappfull av vestlig innflytelse, med gatekjøkkener og kjøpesentre som er på hugget etter å få tak i pesoene til den velstående chilenske yrkesbefolkningen som bor her. Plaza de Armas ligger midt i sentrum, og er et fint utgangspunkt for og utforske gater, koloniarkitektur, kjøpesentre og markeder. Byens sentrum ligger mellom elven Mapocho i nord og Alameda i sør. Den kommersielle delen av byen ligger i samme sone, men de fleste bedrifter finnes lenger øst rundt Providencia og Las Condes.

Santiago ”by Night”

Som du kan forvente av en søramerikansk hovedstad, kan Santiago være et løssluppet sted nattestid. Her finnes en mengde restauranter – de bedre og de med mest variert meny ligger i det livlige strøket rundt Las Condes. Du må forvente at kjøtt inntar hovedplassen på spisekartene – biff er ”big business” på disse kanter. I tillegg finnes barer og klubber som passer enhver smak og lommebok, vesentlig rundt Calle Suecia og Bellavista. Calle Suecia er det dyreste valget, med enkelte stilige kneiper som tiltrekker seg de mer pengesterke innvånerne i byen. Bellavista er der hvor du finner lokalbefolkningen som er ute for å ta seg en drink fredag eller lørdag kveld, når hele området ”swinger”. Området rundt Providencia er fullpakket av barer som ikke er så turistifiserte, og dette er et fint sted å oppleve det virkelige Santiago. Å gå ut i Santiago betyr alt fra å danse salsa hele natten i latinbarer til mer europeiskliknende netter i store klubber som spiller alt fra techno og house til Euro-pop.

Valparaiso og Vina del Mar. Bare et lite stykke fra Santiago finner du Vina del Mar som er ett av landets mest populære feriesteder med fine strender, hovedsakelig fordi det ligger mellom hovedstaden og Chiles nest største by, Valparaiso. Stranden er ikke så spektakulær som den i La Serena (se nedenfor), men denne hyggelige kyststrekningen er ikke desto mindre et ideelt tilfluktssted fra byen, hvis du ikke har tid til å reise så langt. Valparaiso ligger i nærheten, og er landets viktigste havneby og så absolutt verdt et besøk den også. Byen ligger oppe på toppen av fjellene med utsikt over sjøen, og denne beliggenheten gjør at en tur opp og ned med en av de små kabelbanene blir ett av høydepunktene. Du finner små og intime restauranter i de svingete, sjarmerende gatene.

Ski og snøbrett. Chile blir stadig mer populært blant skiturister – både landets egne og internasjonalt tilreisende – etter hvert som flere og flere blir oppmerksomme på landets fantastiske snø og naturforhold. Det er mulig å bruke skiene bare en times tid fra Santiago, og det er flere skisentre innenfor en radius på noen få timer. Det mest kjente stedet er Portillo, som i den siste tiden har innehatt rekorden for utforkjøring. Valle Nevado er det mest utviklede og moderne av Chiles feriesteder, og som sammen med de to naboområdene El Colorado og La Parva utgjør det største skiområdet i hele Sør-Amerika.

Lenger sør er det mulig å kombinere en dags skikjøring på siden av en vulkan med avslapping i naturlige, varme kilder. Pucon har lenge vært kjent som en by for opplevelsesrike sommerferier, men ikke så mye for vinteraktiviteter. Hvis du vil spasere noen timer er det mulig å gjøre det rundt krateret til den aktive vulkanen Villarica. Etter at du har fått se rødglødende, smeltet lava får du belønningen for din anstrengende fottur: En nedkjøring på ski hele veien tilbake til bunnen av fjellet ved siden av Lago Villarica.

Påskeøya (Isla de Pascua, Rapa - Nui) . Den isolerte og mystiske Påskeøya ligger midt ute i Stillehavet. Man vet ikke med sikkerhet hvor de første innbyggerne kom fra, og man diskuterer fremdeles historien til de kolossale steinfigurene eller moaiene som øya er kjent for.

Faktum er at moaiene bare er ett av mange uvanlige fenomener her. 15000 arkeologiske funn er gjort på øya, bl.a. ahu, som er seremoniplattformer som med sikkerhet er blitt datert tilbake til det 8. århundre. I tillegg finnes det helleristninger og tegninger som kan gå helt tilbake til hulemannstadiet. Den rimeligste måten å besøke øya på er å være der et par dager i forbindelse med at du tar en Lan Chile-flight på vei til andre øyer i Stillehavet eller til New Zealand.

Parque Forestal er en lang rekke parker som strekker seg langs nesten hele Rio Mapocho. Etter at du har gått gjennom urbane gater i sentrum av Santiago, bør du ta deg tid til å vandre gjennom en av de vakreste byparkene i hele Sør-Amerika. Gå over broen som heter Purtisima fra nordsiden og gå til venstre inn i parken.

Du bør ha minst en times tid til rådighet når du går rundt på stiene som er omkranset av trær. Fortsett rett frem, og du kommer til Parque Balmaceda. Ved enden av denne strekningen er det noen fontener, som er på sitt flotteste om kvelden og natten når fargene er mest fremtredende. Se om du klarer å hoppe til siden for vannspruten i brisen!

La Chascona. En av de mest velkjente litterære ikonene i chilensk historie må være Pablo Neruda. I 1971 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur, og har høstet lovord fra hele verden for sine omfattende poetiske talenter. Hans hus i Santiago, bygget i 1953 og designet av Neruda selv og hans kone, er den perfekte mulighet til å vurdere den settingen som inspirerte så mye av hans senere arbeider.

Huset som ligger i bunnen av Cerro de San Cristobal, er du nødt til å se – og du kan faktisk også besøke det før eller etter en tur med kabelbanen. Det er åpent hver dag (bortsett fra mandag) kl. 10.00– 20.00. Det er mulig å være med på turer med engelsktalende guide. Dette koster 3500 pesos – 1000 pesos for studenter.

Vingårder . Det sentrale området i Chile har en mengde vingårder som produserer vin av verdensklasse. Ett av de mest produktive arealene er Rio Maule, hvor det er mer enn 20 vingårder. Noen av dem med velkjente navn, andre små. De har imidlertid alle én ting felles: De produserer vin av god standard og tar imot besøkende for vinsmaking (og selvsagt salg). Casablanca nær Valparaiso er hjemstedet til vingårder som produserer med chardonnay-druen. Det er mulig å delta i organiserte grupper fra Santiago til vinmarkene – eller besøke individuelle vingårder hvis du reiser alene.

Torres Del Paine nasjonalpark, Parque National Torres del Paine er gjerne ett av høydepunktene under et opphold i Chile. Midt oppe i fjellene ved Southern Patagonia nær grensen til Argentina har den blitt verdensberømt for sin utrolige, naturlige skjønnhet og sitt varierte dyreliv. Økosystemer - både spinkle og unike – har overlevd her og har hatt fordel av å være et biosfære-reservat helt siden 1978.

Det er mulig å delta i organiserte grupper for en dagsutflukt i sommermånedene mellom november og april, eller – for den mer eventyrlystne – turer som tar både dager og uker. Se den kolossale isbreen Grey der den skjærer seg ut av de sørlige Andesfjellene. De enorme granittårnene som har gitt parken dens navn kan sees på nært hold og French Valley har mange mindre isbreer.

Landskapet er tett besatt av innsjøer med utrolig asurblått vann og helt hvite isfjell. I tillegg kommer et utrolig rikt dyreliv som omfatter kondorer, flamingoer, papegøyer og forskjellige andre fugler. Du kan også få øye på søramerikansk vill-lama, rever eller til og med en puma. Du kan med letthet bruke opp til en ukes tid i parken, og slutten av vinteren eller våren er den beste tiden å komme på besøk, for da unngår du sommerens menneskemengder.

Pingvinreservater . Få mennesker vil la sjansen gå fra seg til å se pingviner i sitt naturlige element. Chile er ett av de beste stedene å gjøre dette – med mindre du planlegger tur til Antarktis. I Patagonia finnes det flere pingvinreservater, kalt Pinguinira, hvor du kan se både humboldt- og magellanpingviner på nært hold.

Det enkleste å besøke er Seno Otway reservatet, 50 km fra Punta Arenas. Et besøk her vil gi deg en unik mulighet til å oppleve magellanpingviner rundt hiene sine. De er her i perioden september - mars. De store koloniene med pingviner på Magdalena øya er nok mer spektakulære, dog vanskeligere å komme nær. På øyene kjent som Pinguinira Punihuil samles det også et stort antall fugler.