Toronto er Canadas største by og provinshovedstad i provinsen Ontario. Navnet Toronto kommer fra det irokesiske ordet «tkaronto», som betyr «stedet hvor trærne står i vannet». Toronto har en befolkning på 2,5 millioner som bor i selve bykjernen, men har rundt 5,6 millioner om en tar med forsteder.
Toronto er en glitrende juvel av en by, der den ligger ved bredden av innsjøen Lake Ontario. Byen har et svært karakteristisk omriss som toppes med det kjente CN-tårnet, verdens høyeste frittstående bygg, et 553 meter høyt radio og TV-tårn, er et av de mest berømte landemerkene i Toronto. Byens hovedflyplass, Toronto Pearson internasjonale lufthavn, ligger i Mississauga rett utenfor Torontos bygrenser i vest, og er en av verdens travleste flyplasser.
Toronto er et av de viktigste finans- og handelssenter i Canada og Nord-Amerika. Byen er hjemsted for mer enn 80 etniske grupper og mer enn 100 forskjellige språk, dette gjør Toronto til en av de mest multikulturelle byer i verden.
Ved siste opptelling ble det anslått at nesten halvparten av Torontos 2,5 millioner innbyggere er født i utlandet, og byen har et mye større kulturelt og etnisk mangfold enn noe annet sted i Canada. Dette reflekteres i at mange bydeler er veldig forskjellige kulturelt sett; man kan få en smak av Det fjerne Østen, Afrika eller Europa med bare noen kvartalers mellomrom.
Torontos økonomiske vekst ble styrket av ferdigstillelsen av St. Lawrencekanalen i 1959, kanalen gjorde det mulig for større skip å ta seg inn til De store sjøer. Deler av Torontos vekst er blitt akkreditert Parti Québécois (PQ) maktovertagelse i provinsen Quebec og provinshovedstaden Montreal i 1976. PQ innførte mange lover som favoriserte fransk over engelsk. Dette ble en stor byrde for mange engelsktalende montrealere, mange av disse flyttet til det mer engelskvennlige Toronto.
Ettersom Toronto er den største - og en av de livligste - byene i Canada, er det vanskelig å fatte at den i lang tid hadde rykte om å være en konservativ, kjedelig avkrok av Det britiske koloniherredømme. I sine tidlige dager var byen, med en stor andel puritanske innbyggere, svært forskjellig fra den energiske metropolen vi ser i dag. Kolonitidens innflytelse er fortsatt synlig, bl.a. i de administrative bygningene i Old York Town, og alle de edvardianske og viktorianske bygningene som fortsatt står i noen av bydelene. Dette er særlig tydelig i det bohemske området Cabbagetown.
Utseendemessig kan byen kanskje likne på en amerikansk by, men du vil raskt finne ut at Toronto er veldig ulik sine naboer i sør. I attraksjoner vil du finne det samme mangfoldet som i befolkningen: Kunstsamlinger i verdensklasse, museer med utstillinger fra alle verdens hjørner så vel som moderne institusjoner som er mer distinkt for Canada. Blant disse er Hockey Hall of Fame.
Med Niagara og det canadiske innlandet rett utenfor Toronto vil du neppe tilbringe hele din tid innenfor bygrensen. Men metropolens unike atmosfære vil gjøre at du vil ønske å komme tilbake.
Verdt å få med seg:
Torontos attraksjoner er mange og varierte; fra livlige nabolag og fredelige grøntområder til museer i verdensklasse, og med et berømt tårn der man får utsikt over det hele.
Royal Ontario Museum (ROM). ROM er Canadas største museum med fokus på kultur og natur, og et must for besøkende. De permanente utstillingene dekker temaer som: antikkens Hellas, egyptiske mumier, historien til Canadas innfødte, dinosaurer, edelstener. Det er også en super seksjon om hvordan Jorden er blitt slik vi kjenner den i dag; i utgangspunktet for barn, men også interessant for voksne.
Gjennom hele året avholdes det konserter og kulturelle temakvelder fredag kveld og søndag ettermiddag.
Beliggenhet: Museet ligger på 100 Queen's Park, på hjørnet av Bloor St West og Avenue Road. Ta undergrunnslinjen Yonge-University til stoppestedet Museum. Telefon: +1 (1)416-586-8000.
Åpent: Mandag til torsdag 10:00 til 17:30 Lørdag og søndag 10:00 til 17:30 Fredager (10 februar til 28 april) 10:00 til 22:00
Adgang: 20 CAD voksne, 14 for barn.
Art Gallery of Ontario (AGO). Det supre AGO-galleriet er den fremste kunstsamlingen i Toronto. Museet huser permanente utstillinger som varierer fra de store europeiske kunstnere til ”Group of Seven”: en samling canadiske kunstnere som tidlig på 1900-tallet definerte en karateristisk kunstretning. Det er også mange moderne kunstverker, bl.a. disse verdens største offentlige samling av den britiske skulptøren Henry Moores verker.
Adresse: 317 Dundas St West, rett i utkanten av Chinatown. Ta undergrunnsbanen, linje Yonge-University til St. Patrick. Tlf: +1 (1)416-979-6648.
Åpent: ons-fre kl. 10.00-21.00, lør-søn 10.00-17.30.
Adgang: 19,50 CAD voksne og gratis for barn.
CN-tårnet. Dette kjente landemerket har gjort sitt til at omrisset av Toronto er kjent verden over, og det er umulig å overse det på en tur hit. Tårnet er med sine 553 meter blant verdens høyeste bygninger, og på dager med fint vær får de besøkende en fantastisk utsikt over byen.
Turen opp og ned foretas i en glassheis, og det å gå rundt på glassgulvet i obervasjonstårnet kan være moro for mange. Men det er kanskje ikke noe for de som er redd for høyder. Det er en roterende restaurant her som gjør at man kan sitte stille og nyte 360° utsikt over byen mens man spiser. På bakkenivå er det gavebutikk og teater.
Adresse: 301 Front St. West.
Åpent: hver dag fra 9-22.30.
Adgang: 35 CAD for voksne. Prisen avhenger noe av hvor mange av tårnets attraksjoner du ønsker å få med deg.
Torontoøyene. Øyene tilbyr en rolig utflukt fra byens liv og røre. Her fra øyenes landlige stillhet er utsikten tilbake over sundet mot Toronto er nesten litt surrealistisk.
Torontoøyene har ingen veier, er tilgjengelige kun med ferge og er således et perfekt sted for piknik og spaserturer på fritiden. Noe av det som er tilgjengelig for besøkende her er volleyball- og tennisbaner, park, benker og utallige steder å kjøpe seg en liten matbit. Før du begynner å vandre rundt her kan det være greit å vite at det også er en nudiststrand her! Hvis du ikke liker å spasere, ta med deg dine egne rulleskøyter eller lei deg en sykkel.
Fergehavnen ligger ved foten av Bay Street og Queens Quay, like vest for Weston Harbour Castle Hotel. Ta sporvogn eller buss til stoppestedet Queen's Quay. Fergene tar deg til Ward's Island, Centre Island eller Hanlan's Point. Fergebilletter: 6 CAD voksne, 3 for barn. For informasjon om avreisetidspunkter, tlf: +1 (1)416-392-8193.
Havneområdet. Når været begynner å bli litt varmt (fra april til oktober), er det mye å finne på langs bredden av Lake Ontario. Fastboende og besøkende liker å spasere langs vannet og tar seg gjerne tid til å stikke innom kunstgallerier, teater, kunst- og håndverksbutikker, restauranter og kafeer.
Det er mye en kan gjøre her; man kan ta seiltimer, gå på rulleskøyter langs promenaden, eller bare spasere rundt og nyte den avslappede atmosfæren. I helgene er det alltid mye folk her, med utendørskonserter og utstillinger.
Ta undergrunnsbanen til Union Station, deretter trikken vestover til Queen's Quay.
Cabbagetown gir deg et innblikk i det som før var Torontos fattigste distrikt. Området er fylt opp med Nord-Amerikas høyeste konsentrasjon av viktorianske hus, og har fått navnet sitt etter de opprinnelige innbyggerne. De var så fattige at de måtte dyrke kål i hagen foran husene sine.
Turistkontoret i Toronto gir ut en brosjyre hvor de tipser om en selvguidet tur rundt i området, med høydepunkter som Riverdale Farm, Necropolis og Allen Gardens.
Den ukelange Cabbagetown Festival finner sted i begynnelsen av september. Den inneholder bl.a. ulike parader, og fører til at folk samles langs med gatene i et hav av farger og festligheter. Lokalisert mellom Sherbourne Street og Don Valley, fra Gerrard Street til Bloor Street East. Langs med Parliament Street vil du finne all slags restauranter, kafeer og butikker.
Hockey Hall of Fame. Hva er vel Canada uten ishockey? Dette museet gir deg et innblikk i det som er sport nr 1 i Canada. Bygningen huser verdens beste samling av ulike minneverdige hockeygjenstander. Det er utstillinger om bl.a. de olympiske leker i 2002, æresmedlemmer og Stanley Cup – det mest prestisjefylte trofeet i ishockeyverdenen. Det er også interaktive utstillinger og spill hvor du selv kan stå i mål og forsøke å redde skudd fra Gretzky og Messier, og du kan bli tatt bilde av sammen med Stanley Cup-trofeet.
Adresse: 30 Yonge Street, undergrunnsbane til Union Station. Telefon: +1 (1)416-360-7765.
Åpent: man-fre kl. 10.00-17.00 (18.00 jul-aug), lør 09.30-18.00, søn 10.30-17.00.
Adgang: 18 CAD voksne og gratis for barn.
Casa Loma. Selv om det kan se slik ut, Casa Loma er ikke et autentisk og gammelt europeisk slott. Det er i stedet virkeliggjøringen av en manns barnedrøm; Sir Henry Pellat – en prominent finansmann og militær leder fra Toronto som levde på det 19. og 20. århundret.
Denne fabelaktige bygningen i sentrum av Toronto ble bygget mellom 1911 og 1914. Den kostet 3,5 millioner CAD, og kombinerer ulike stilarter fra europeiske statshjem og slott. Bygningen har overdådige rom, tårn, hemmelige passasjer, stall og en vakker hage. Spesielle tilstelninger og utstillinger finner sted i slottet året rundt.
Adresse: 1 Austin Terrace. Ta undergrunnslinjen Yonge-University til Dupont. Telefon: +1 (1)416-923-1171.
Åpent: Daglig kl 09.30 - 17.00 (inngang senest kl 16.00).
Adgang: 25 CAD voksne og gratis for barn.
The Beaches er et avslappet distrikt, fylt med restauranter og barer, artige butikker og sjarmerende antikvitetsforretninger rett ved Lake Ontarios bredder.
I perioden mai - oktober vil du finne et stort mangfold av mennesker her, enten de står på rulleskøyter, jogger, soler seg eller går tur med hunden. Andre leker i sanden, og noen leker med drager. Enkelte helger er det pop- og rockekonserter av høy kvalitet her, mens det i juli måned arrangeres jazzfestival i Kew Gardens.
For å komme seg hit, ta trikken fra Queen Street østover til Woodbine Avenue.
Multikulturelle distrikter. Torontos befolkning er en fenomenal blanding av kulturer, og du bør ikke forlate byen uten å ha vandret rundt i noen av de mange kulturelle nabolagene. Disse distriktene tilbyr unike opplevelser og er storartede både til shopping og bespisning. Noe av det man kan se:
Chinatown – ta trikken College vestover fra undergrunnslinjen Yonge-University. Gå av ved stoppestedet Spadina, og spaser sørover. Du vil raskt skjønne når du er fremme.
Little India – ta trikken College/Carlton østover forbi Cabbagetown. Gå av ved Coxwell, og nyt synet av de fargerike sariene, lukten av ulike kryddertyper og smaken av billig - men ekstremt velsmakende - mat.
Greektown – ta undergrunnslinjen Bloor østover og gå av ved Pape. Her finner du fine restauranter, barer og bakerier.
Koreatown – ta undergrunnslinjen Bloor vestover, og gå av ved Christie. Markedene og restaurantene her er meget imponerende, og ”Bubble Tea” (en type kald te) er spesielt populær.
Little Italy – ta trikken College vestover og gå av ved Euclid Avenue. Dette distriktet er spekkfullt av trendy restauranter og barer.