Salvador er delstatshovedstad og en kommune i delstaten Bahia i nordøstregionen av Brasil. Byen ble grunnlagt i 1549 av portugisere under navnet São Salvador da Bahía de Todos os Santos (Frelseren i Allehelgensbukta). Byen fungerte som Brasils hovedstad frem til Rio de Janeiro overtok denne rollen.

Tradisjonelt var Salvador den viktigste havnen for import av slaver fra Afrika. Også i dag er det en betydelig afrikansk innflytelse og 80 prosent av befolkningen er av afrikansk herkomst. De er etterkommere av slavene som ble skipet inn i tusentall fra 1500-tallet for å utvinne sukker, trevirke, kaffe, tobakk og etter hvert gull for de europeiske koloniherrene. Mange vil si at Brasils gamle hovedstad Salvador representerer «det ekte Brasil» - landets afrikanske arv.

Ved San Antonio-fortet, midt på Salvador-stranden, ble Brasils aller første havn anlagt for 500 år siden. Oppe i åsen ovenfor fortet ligger vel bevarte, staselige kolonihus med søyler og herskapspreg.

Rundt torget i gamlebyen Pelorinho, som står på UNESCOs verdensarvliste, kan du se Salvadors fargede kvinner i tradisjonsrike afrikanske nasjonaldrakter. De lar de seg villig avbilde med turistene mot noen real i betaling. Skal du til Salvador, bør du passe på å være der tirsdag kveld. Da kan du oppleve Olodromen, en form for minikarneval og gatefest i gamlebyen. En mengde ulike orkestre synger og spiller rundt i byen, folk danser og har det moro. Du kan følge deg relativt trygg selv på kveldstid i gamlebyen, særlig på en tirsdagskveld, da det er fullt av folk i gatene og også reltaivt tett med bevæpnet politi. Trenger du taxi hjem på kvelden, sørg for å få en godt voksen taxisjåfør - gjerne én som kjører sin egen bil.

Er du først i Salvador, bør du unne deg en dagstur med båt til noen av de vakre øyene utenfor. Da kan du nyte caprinja (brasiliansk nasjonaldrikk bestående av lime, sukker, is og brennevin) om bord på båten, bade på en av strendene og nye en god lunsj mens du ser på oppvisning i capueira - en kampsportgren med opphav i Brasil.