Rio de Janeiro er en by i delstaten Rio de Janeiro i sørøstregionen av Brasil. Byen har anslagsvis 6,2 millioner innbyggere og er den nest største byen i Brasil, etter São Paulo.

Rio de Janeiro er utvilsomt en av de vakreste byene i verden med storslagne omgivelser. Rio er den perfekte kystby, og ligger ved hjertet av Guanabara-bukten. Byen er kjent for Kristusstatuen på Corcovado, fjelltoppen Pão de Açúcar (Sukkertoppen) samt nasjonalparken Floresta da Tijuca.

Byen har også mange flotte, kilometerlange strender, hvor de mest kjente er CopacabanaIpanema,Barra da Tijuca og Leme. Strendene utgjør nærmest et sosialt sentrum i byen. Det er her både de lokale og turistene tilbringer mye av sin tid, stekende i den varme solen midt på dagen eller i barene og restaurantene ved strandkanten når kvelden nærmer seg.

Men livet i Rio er mer enn bare å slappe av; dette er en av de største byene i Sør-Amerika og det kan være meget livlig og hektisk her. Favelaene, slumområdene som ligger strødd utover fjellstrekningene og i utkanten av Rio, er bare ett av mange tegn på Rios dominans i regionen. Disse beboelsene vokser opp raskere enn man klarer å integrere dem skikkelig i byen, og gjør sitt til at bygrensen stadig forflytter seg. Selv om det kan være deprimerende å se slik fattigdom, er de en bekreftelse på byens natur og et besøk til et av disse samfunnene kan være en skjellsettende opplevelse.

Karnevalet er en annen type kulturopplevelse, og mange ønsker å besøke byen når det finner sted i februar. Alt annet i byen stopper opp i det dekorerte paradevogner og dansere med strålende kostymer fyller gatene med lys, farger og ståhei. Rike så vel som fattige gleder seg over denne feiringen som virkelig definerer Rios væremåte.

Det kan virke urettferdig at en by har så mye å by på. Rios naturlige skjønnhet og det kunstneriske talentet til befolkningen gir de besøkende nærmest endeløse muligheter for å bli underholdt. Tilbring noen dager i Rio, og du vil finne ut hvorfor den blir kalt Den fantastiske byen. En liten advarsel er derimot på sin plass; noen dager her vil ikke være nok. Rio har en tendens til å komme under huden på noen og enhver, og når en først er blitt betatt ønsker de fleste å komme tilbake.

Sport. Fotball er en svært viktig sport i Rio. De største fotballklubbene er Botafogo, Flamengo, Fluminense og Vasco da Gama. I byen ligger også den store stadionen Maracaná. Andre populære sportsdispliner er strandvolleyball, futsal og strandfotball. Surfing, fjellklatring og capoeira er også vanlig. I Rio de Janeiro ligger racerbanen «Autodromo Nelson Piquet» som er oppkalt etter den brasilianske racerføreren Nelson Piquet.

Verdt å få med seg:

Sukkertoppen (Pão de Açúcar). Blant de lokale er toppen kjent som Pão de Açúcar. Denne kuleformede toppen er nesten 400 meter høy, og gir deg en av de mest spektakulære utsiktene over Rio. Hvis du har sansen for høyder, ta den første taubanen fra basen til Morro da Urca for å beundre utsikten utover Guanabara-bukten. Den andre taubanen tar deg øverst på Sukkertoppen og gir deg en utsikt over Rio som nesten får en til å miste pusten. I det fjerne ser man Copacabana og Ipanema slynge seg utover, og Kristusstatuen befinner seg på toppen av det andre berømte fjellet i Rio; Corcovado. Som om utsikten ikke er nok, det er også underholdningstilbud i form av kafé og gavebutikk her. Og av og til avholdes det forestillinger i utendørsteateret her.

Hvordan komme dit: Fra Centro, ta buss 107 merket ”Urca” eller taxi til Praça General Tibúrcio.
Åpent: Taubanen er i drift fra kl. 08.10 til 21.50.
Adgang: Pris for tur-retur: 76 BRL voksne og gratis for barn.

Corcovadotoppen og Kristusstatuen. Rios mest berømte landemarke, den enorme Kristusstatuen (Cristo Redentor) står øverst på Corcovadotoppen med armene utstrakt som om den omfavner selve byen.

Selve Corcovado når opp til 700 meter over havet, og gjør sitt til at den 30 meter høye statuen på avstand ser liten ut. Når en kommer nærmere innser man hvor stor den faktisk er. Panoramautsikten herfra er om mulig enda mer spektakulær enn den man opplever på Sukkertoppen. Utsikten er best sent på dagen, når lysene blir slått på og Rio glitrer i det fjerne.

Den beste måten å komme opp til statuen på er med taubane, som går hver halvtime mellom kl. 08.30 og 20.00. 
Pris tur-retur: 45 BRL. Fra Centro, ta buss merket “Cosme Velho” eller taxi til Estação Cosme Velho. 

Strendene. Rio de Janeiros enestående strender er med på å definere byen. Både fastboende og turister elsker å slentre rundt i den gyldne sanden ved Atlanterhavskysten. 
De mest berømte blant de sandbelagte strekningene langs byen er Copacabana og Ipanema, ikke minst på grunn av sangene de har fått dedikert til seg. 

Ipanema ligger i byens mer velstående område. Bydelen er stappfull av fancy barer, restauranter og kafeer hvor man kan sitte i ro og mak og titte på folkelivet. Stranden er delt i ulike soner – byens uoffisielle strand for homofile utgjør en del, mens stranden som inspirerte Tom Jobim til å skrive ”Girl from Ipanema” er tilholdssted for kunstneriske sjeler (Porto 9).

Copacabana er litt mer for folk flest. Bikiniene er like små, men du vil finne et større mangfold av mennesker her; et slags speilbilde av Rios befolkning. Strandvolleyballbanene er alltid fullpakket med svært atletiske folk, mens på området for strandfotball får de lokale mulighet til å vise fram sine sambatakter. Stranden er et storartet sted å tilbringe en lat dag, og strandbarene er der for å gi deg et pusterom fra det konstante solskinnet.

Maracanã Stadion. Denne gigantiske arenaen ble bygget til fotball-VM i 1950. I finalen så 200.000 tilskuere at Uruguay knuste Brasils drøm om å vinne turneringen. I 2002-mesterskapet vant Brasil VM for femte gang, og er med det den mestvinnende nasjonen. Brasils lidenskap for fotball er sterk, en idrett som ble brakt til landet med skotske arbeidere for litt over hundre år siden.

Fotball er nærmest religion her, og når to lokale lag møtes er innbyggerne på sitt mest lidenskapelige og patriotiske. Rio de Janeiro er hjemby for flere lag, og rivaliseringen mellom dem er sterk. De mest kjente av disse er Fluminese og Flamengo. Begge spiller hjemmekampene sine på Maracanã. Som oftest kan man møte opp på kampdagen og slippe inn selv om man ikke har bestilt billetter på forhånd (størrelsen tilsier at den sjelden fylles helt opp). Men vær oppmerksom på at atmosfæren er intens, ja den kan også være noe skremmende, når lokaloppgjør som Fluminese - Flamengo finner sted. Pass på at du heier på laget til de supporterne du sitter blant.

For billettpriser og kommende kamper (vanligvis rundt 15 BRL, avhengig av hvor du sitter og hvem som spiller), se oversikter i avisene. Du trenger ikke lete lenge etter informasjon om hvordan de lokale lagene gjør det. Hvis du besøker stadion på en dag der det ikke er kamp kan du få med deg fotballmuseet. Her blir du opplyst om Maracanãs historie. Blant høydepunktene av utstillingens gjenstander er trøyen med nummer 10, brukt av Pelé – for mange verdens beste spiller gjennom tidende.

Karneval- og sambaskoler. Rios glitrende karneval er landets mest overdådige, og samtidig verdens mest kjente gatefest. Det går med mye forberedelser, som musiker Tom Jobim oppsummerer i sin sang om Rios avhengighet av karnevalet: "people work the entire year just for a moment's dream".

Sambaskolene, som ofte representerer et distrikt eller en favela, er opptatt i måneder i forkant med å lage de praktfulle kostymene og med å øve inn sine dansetrinn. Under forberedelsene åpner noen av sambaskolene øvelsene sine for besøkende, noe som gir en innsikt i Cariocas' lidenskap til festligheter. Karnevalet finner som regel sted i februar, og tiltrekker seg folk fra alle verdens hjørner. Hvis du planlegger et besøk på denne tiden, bør du bestille innkvartering et år i forveien – det er den største hendelsen i året og Rios overnattingssteder er fullstendig utsolgt.

For informasjon kontakt Mangueira sambaskole: Rua Visconde de Niterói 1072, Mangueira. Telefon: +55 (0)21-2567-4637.
Adgang ligger på 10-25 BRL. 

Museer. Rios mange museer er stinnfulle av kunstverker og gjenstander fra hele Brasil og fra alle de ulike periodene i landets historie. Blant dem du må få med deg er først og fremst Det nasjonale historiske museet, som ligger i en av Rios eldste bygninger. Denne samlingen med gjenstander dekker byens og landets 500 år lange historie, og rommer alt fra militært utstyrt til dagliglivets nødvendigheter.

Adresse: Praça Marechal Ancora. Telefon: +55 (0)21-2205-829.
Adgang: 6 BRL

Kunstelskere må få med seg Nasjonalgalleriet (Rio Branco 199, adgang: 4 BRL) og Museet for moderne kunst (Infante Dom Henrique 85). Disse gir deg et verdifullt innblikk i den brasilianske kulturen.

Åpent: kl. 12.00-18.00 (tirsdag - fredag), kl 12.00 - 19.00 lørdag - søndag. 
Adgang: 5 BRL. 

Rio har muligens større og bedre museer å tilby, men det originale Carmen Mirandamuseet fortsetter å trekke mange besøkende. Det er dedikert til Brasils mest kjente sangerinne, og inneholder samlinger med hennes noe spesielle kostymer, gamle opptak, filmmanus og kontrakter. Miranda er blitt et ikon for homofile, og hennes overdrevne kostymer er til inspirasjon for mange av karnevalets ”drag queens”.

Adresse: Museu Carmen Miranda, Av Rui Barbosa, Flamengo. 
Åpent: tir-fre 11.00-17.00, lør-søn 14.00-17.00. 
Adgang: Gratis . 

Santa Teresa-distriktet. Santa Teresa er Rios mest bohemske bydel, og gir deg brostensbelagte gater, 1800-talls arkitektur og en rekke kunstgallerier. Lokale kunstnere og intellektuelle har gjort dette til sitt eget område.

Det er masser av barer og fortauskafeer her, hvor besøkende kan slappe av og beundre det livlige gatelivet. Det er også et fint kunstmuseum her; Chácara do Céu. For å nyte landskapet, ta den gule trikken - o bondinho – over Arcos da Lapa-akvedukten med dens 42 buer.

Sporvogner går fra Rua Prof. Lélio Gama i Centro nær Petrobras-bygningen i tidsrommet kl 06.00 - 23.00. Billetter: 0,60 BRL.

Religiøse bygninger og Sao Bento-klosteret. Borte fra strendene og festingen kan man få øye på en annen side av Rios karakter; troen på det religiøse. I tillegg til den massive Kristusstatuen på Corcovadotoppen er det mange religiøse bygninger i byen. Blant disse er den eldste kirken i Rio, Convento San Antônio fra 1608, og den vakre Candelária-kirken.

Byens kanskje beste religiøse attraksjon er Sao Bento munkekloster, med sitt pent utsmykkete kapell i barokkstil. Klosteret ble grunnlagt i 1590 av munker fra Bahia. Byggingen av kirken ble startet i 1617, og den stod ferdig i 1641. Det utsøkte interiøret her er rikt smykket med treutskjæringer. En daglig messe ledsages av gregorianske lovsanger som forsterker stemningen.

Adresse: Rua Dom Gerardo 68, Centro. Inngang er med heis ved Rua Dom Gerardo 40. Telefon: +55 (0)21-2291-7122.
Åpent: Gudstjenester daglig kl. 07.00-11.00 og 14.00-18.00. Klosteret er ikke åpent for publikum. 

Ferje til Niteroi. På den andre siden av Guanabara-bukten ligger det som de lokale vil si er Rios fattige slektning; søsterbyen Niterói. Byen kan nås via den 15 km lange bruen Ponte Costa e Silva, og Niteroi huser bl.a. et fint museum for moderne kunst. Fra Santa Cruz-festningen får du god utsikt tilbake mot Sukkertoppen.

På turen tilbake til Rio, gjør som de lokale og ta den trege fergen. Pass på at du og kameraet får en plass fremst i båten, det er gode muligheter for bra bilder av Rio. Fergen går fra havnen ved Praça 15 de Novembro i Centro. Den store katamaranen bruker omtrent 10 minutter og koster 5 BRL, de mindre fergene koster 2,10 BRL og bruker 20 minutter. Båter går hvert 15. minutt i tidsrommet 06.00-20.00 (mandag - fredag), kl 06.00 - 23.00 (lørdag - søndag).

Historie.

Området ble først oppdaget av et portugisisk skip for over 500 år siden, på 1. nyttårsdag i 1502. Kapteinen forvekslet bukten med et stort elveutløp, og byen fikk navnet Rio de Janeiro – på norsk ”januar-elven”. Navnet forble slikt, selv etter at faktafeilen var blitt oppdaget. De innfødte hadde et annet navn for boplassen som ble etablert her: "Cariocas" – ”hvite manns hjem”. Dette navnet har nå blitt navnet på Rios innbyggere. De kaller Rio for "Cidade Maravilhosa" – den fantastiske byen – og det er få som vil si seg uenig. 
I 1555 etablerte franskmennene en militær garnison nær Pão de Açúcar. Portugiserne fikk senere kontroll over området og grunnla byen den 1. mars 1565 under navnet «São Sebastião de Rio de Janeiro.»

Utviklingen av byen gikk relativt sakte frem til 1763 da byen overtok som hovedstad etter Salvador i Bahia. I 1808 søkte João VI av Portugal tilflukt i Rio etter at Napoleon hadde invadert Portugal. Frem til 1821 fungerte Rio som hovedstad for Portugal og hele det portugisiske koloniimperiet. Byen var Brasils hovedstad frem til 1960 da Brasilia overtok denne rollen. Mellom 1960 og 1975 var Rio en egen delstat under navnet Guanabara. Et presidentdekret i 1975 innlemmet byen i delstaten Rio de Janeiro. I dag er turisme er svært viktig inntekstkilde for byen.

Kilde historie: Wikipedia