Buenos Aires er oppkalt etter de sjøfarendes skytshelgen, Santa María del Buen Aire, offisielt kalt Ciudad Autónoma de Buenos Aires, er hovedstad og det kommersielle og industrielle sentrum i Argentina. Innbyggertallet er 2,75 millioner mens det bor rundt 11,5 millioner i storbyområdet Buenos Aires.

Byen Buenos Aires ligger ved Río de la Plata, den traktformede munningen av de store elvene Rio Paraná og Río Uruguay i Atlanterhavet på østkysten av Sør-Amerika. Snitthøyden over havet i byområdet er på 25 meter.

Vannet i Río de la Plata i Buenos Aires er svært slamfylt, og elvebunnen er for det meste svært grunn. Dermed er skipsfarten inn til byen avhengig av oppmudrede renner. Vest for Buenos Aires strekker pampaen, den store, argentinske grassletta seg, en av verdens mest fruktbare jordbruksområder.

I løpet av sin storslåtte, dog noe urolige, historie har Buenos Aires utstrålt en romantisk sjarme som har vist seg vanskelig å motstå selv for selv de mest hardhudede. Los Porteños – innbyggerne i Buenos Aires – er lidenskapelig opptatt av tango og livets gleder. Dette er med på å gjøre Argentinas hovedstad til et av de mest kosmopolitiske steder i Sør-Amerika. Dette reflekteres også i byens arkitektur – som blander sammen moderne design med gamle bygninger fra spansk kolonitid – samt et rikholdig kjøkken og en overflod av kunst og kulturelle tilbud.

Til tross for dette har Buenos Aires vært gjennom noen trøblete tider, og lider fortsatt under en skjør økonomi og fattigdom i enkelte deler av byen. Dette gjelder særlig for noen av forstedene som strekker seg i kilometervis ut fra bygrensen. Mange turister ser lite til denne siden av byen, men det kan være greit å være oppmerksom på den dobbeltheten som finnes her. Eva Perón, en av byens mest berømte innbyggere, er på mange måter selve inkarnasjonen av melankoli og optimisme som ser ut til å prege byen. Dette, og Los Porteños’ kjærlighet til musikk, dans og selvfølgelig fotball, er tydelig i bybildet. Dette gjør Buenos Aires til et spennende sted å besøke.

God mat. I Buenos Aires finnes det over 3500 restauranter som tilbyr nasjonalt og internasjonalt kjøkken. Så ulike ting som kongekrabbe fra Antarktis og fylte brødlommene empanadas blir tilbudt. Mest populært er imidlertid italiensk-argentinske spesialiteter som pasta, pizza, gnocchi, biffer og annet kjøtt grillet over åpen flamme.

Til dette hører god, argentinsk vin. Landets vinindustri har de siste årene gjennomgått en modernisering og kvalitetshevning som gjør at de beste vinene kan måle seg med hva det skal være, mens dagligvinen holder god kvalitet.

Italienerne tok også med seg sine iskremtradisjoner til Argentina, der de har utviklet sine egne spesialiteter. Spesielt i sommerhalvåret dukker mange iskremkafeer opp, med enorme porsjoner og en fantastisk variasjon i smaksutvalget.

Tango. Buenos Aires er verdens tangohovedstad. Hvert år blir det avholdt tangofestival og verdensfestival i tango. De mest berømte tangokunstnerne opptrer i slutten av februar og begynnelsen av mars. Mer enn 70 ulike konserter finner da sted på de mest ulike stedene, fra de store teatrene til barer og utendørsarenaer.

Verdt å få med seg:

Calle Caminito og La Boca. Calle Caminito er en av Buenos Aires’ mest fotograferte gater. Den ligger like ved havnen, og strekker seg gjennom det fargerike distriktet kalt La Boca (som på norsk betyr ”munnen”). Gaten er full av trehus malt i et sammensurium av skinnende farger. Ryktet skal ha det til at beboerne i dette nabolaget – for det meste italienske havnearbeidere – brukte malingsrester fra skipsverftet til å dekorere husene sine. Resultatet er en artig og livlig skueplass, som i dag også byr på gateartister og annen underholdning. Dette var stedet hvor tangotradisjonen blomstret på en tid da dansen var forbudt i andre deler av byen, og besøkende blir gjerne tilbudt demonstrasjoner og dansetimer når de går rundt i gatene her. Men ikke bli alt for distrahert av alt som skjer her - La Boca er hjem for småkjeltringer så vel som artister.

Plaza Dorrego og San Telmo. Plaza Dorrego utgjør hjertet i San Telmo, byens intellektuelle og kunstneriske navle med trange gater og gamle bygninger. Plassen er omsluttet av antikvitetsbutikker, kafeer, bokforretninger og gallerier, og på søndager er det marked her. Ved ukeslutt blir det virkelig liv i Plaza Dorrego, men utendørs tango og melankolsk musikk på alle gatehjørner.

Teatre. Etter offisielle tall finnes det 173 teatre i byen. Til og med midt i sommerferien er det mer enn 100 større og mindre oppføringer å velge mellom. Mest kjent er operahuset Teatro Colón (se nedenfor). I tillegg finnes det en stor teater- og musikkteaterscene i byen, spesielt i Corrientesgata.

Teatro Colón. Operahuset Teatro Colón er blant verdens beste arenaer for klassisk musikk, og personligheter som Strauss, Stravinsky og Pavarotti har opptrådt her. Det rommer et fullstendig operakompani, en ballett, to symfoniorkestre, et musikkonservatorium m.m. Bygningen har vært under restaurering, men skal åpnes igjen til 100-årsjubileet i 2008. Den storslagne bygningen er modellert etter renessansens byggestil, og er dekorert med vakre fresker av den argentinske kunstneren Raúl Soldi. Besøkende som ikke har anledning til å få med seg en konsert her kan likevel få sett bygningen i form av en guidet tur (som bør bestilles på forhånd).

Adresse: Avenida Libertad 621. Telefon: +54 (0)11-4378-7132/7344.
Åpent: Guidede turer på spansk hver time mandag - lørdag kl 11.00 - 16.00, søndag kl 11.00 - 15.00. Guidede turer på engelsk daglig kl. 11.00, 13.00 og 15.00. 
Adgang: 12 ARS voksne, 2 for barn. 

La Recoleta kirkegården. La Recoleta er på et vis en noe makaber attraksjon, men samtidig ett av de viktigste gravstedene i verden. Ikke bare på grunn av at det er hvilestedet til mange berømtheter, men også med tanke på den kunstneriske verdien til de velutsmykkete gravene. Kirkegården ligger midt i det travle Recoletadistriktet og er omgitt av høye vegger. Dette er det siste hvilestedet til bl.a. Maria Eva Duarte Perón, bedre kjent som Evita fra "Don't Cry for me Argentina". Som da hun var i live, fremstår Evita som en utenforstående med sin relativt beskjedne grav blant de mer raffinerte og forseggjorte gravhvelvene til den argentinske eliten.

Adresse: Calle Junín 1760.
Åpent: Daglig kl 07.00-17.30. Gratis guidede turer er tilgjengelig siste søndagen i måneden i perioden mars - desember kl 14.30. 
Adgang: Gratis 

Casa Rosada (Det rosa huset). Det høyst iøynefallende Casa Rosada ligger på østsiden av byens hovedplass; Plaza de Mayo. Dette regjeringsslottet ble bygget i 1776 for visekongen i Rio de la Plata. I 1873 ble bygningen malt rosa for å symbolisere foreningen av landets fremste politiske partier, som brukte fargene rød og hvit i sine kampanjer. Det var Eva Perón (Evita) som gjorde Casa Rosada verdensberømt, da hun holdt lidenskapelige taler til folket fra balkongen her.

I Museo de la Casa Rosada (Hipólito Yrigoyen 219) kan du lære mer om Argentinas politisk historie, med utstillinger som bl.a. dokumenterer livet til landets tidligere presidenter.

Adresse: Casa Rosada, Balcarce 50. Museo de la Casa Rosada, Hipólito Yrigoyen 219. Telefon +54 (0)11-4344-3804
Åpent: Mandag - fredag kl 10.00 - 18.00, søndag kl 14.00 - 18.00. Guidede turer i slottet: Mandag - fredag kl 17.00 (må bestilles på forhånd i museet). 
Adgang: Gratis. Pass eller annen identifikasjon er nødvendig for å komme inn. 

Cabildo. Rådhuset Cabildo ble bygget i 1748, og har siden vært midtpunkt for mange av de mest betydningsfulle hendelsene i Buenos Aires. Blant disse er revolusjonen i 1810, da innbyggerne samlet seg her for å kreve uavhengighet fra Spania. Seks år senere gikk ønsket deres i oppfyllelse.

Selve bygningen ble laget av spanjolene for å utgjøre et administrativt sentrum i byen, og i dag er den en av de fineste bygningene som er igjen fra kolonitiden. I dag er Cabildo hjem til Nasjonalhistorisk museum. Her finner vi en interessant samling med inventar, militært utstyr og dokumenter som illustrerer bygningens unike plass i Argentinas historie, og særlig dens rolle i revolusjonen av 1810.

Adresse: Calle Bolívar 65. Telefon: +54 (0)11-4334-1782
Åpent: Onsdag - fredag kl 10.30 - 17.00, lørdag - søndag kl 14.00 - 18.00. 
Adgang: 15 dollar.

Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (MALBA). MALBA er et av Buenos Aires’ nyeste og fineste museer. Det huser en praktfull samling av moderne og samtidig latinamerikansk kunst, mesteparten donert av kunstsamleren Eduardo Costantini. Mer enn 200 arbeider av 80 ulike kunstnere er utstilt, blant annet nøkkelverk fra latinamerikansk kunst fra det 20. århundre, i tillegg til ulike vandreutstillinger. Dette museet viser en samling samtidskunst fra Argentina samt betydelige internasjonale kunstnere fra det 20. århundre. Museet er en arkitekturisk perle: Et funksjonelt, moderne kultursenter hvor besøkende kan nyte verker av store argentinske kunstnere som Benito Quinquela Martín og Antonio Berni, så vel som prominente kunstnere fra ulike land i Sentral- og Sør-Amerika. Blant disse finner vi Frida Kahlo og Diego Rivera.

Adresse: Avenida Figueroa Alcorta 3415. Telefon: +54 (0)11-4808-6500.
Åpent: Torsdag - mandag kl 12.00 - 20.00, onsdag kl 12.00 - 21.00. 
Adgang: 100 dollar for voksne, gratis for barn.

Museo de Bellas Artes de la Boca Quinquela Martin. Benito Quinquela Martín (1890-1977) er en av Argentinas mest innflytelsesrike kunstnere. Han er særlig kjent for sine bilder av La Boca-distriktet i det 20. århundret, da fattige immigranter arbeidet på den travle havnen. Martins verker er fulle av energi og bevegelse, og beskriver et modig, urbant landskap. Hans malerier utgjør hovedfokuset, men også verker av andre argentinske kunstnere er utstilt her.

Adresse: Avenida Pedro de Mendoza 1835. Telefon: +54 (0)11-4301-1080.
Åpent: Tirsdag - fredag kl 10.00 - 17.30, lørdag - søndag kl 11.00-17.00. 
Adgang: Gratis (frivillig donasjon). 

Museo Evita forteller den fascinerende historien om livet til Maria Eva Duarte Perón. Både om tiden som skuespiller og livet som presidentens kone, og om det å være en av Argentinas mest berømte og kontroversielle innbyggere.

Museet ble åpnet i 2002 i anledning 50års jubileet for hennes død. Museet kartlegger historien om Evitas innflytelsesrike dog tragiske liv gjennom filmklipp, fotografier, kjoler og andre personlige eiendeler. Formelt sett var hun del av et brutalt regime, men Evita kjempet til stadighet for Argentinas fattige, og ble et symbol for håp blant mange undertrykte. Hun døde av kreft i den unge alder av 33 år, men minnet om henne står fortsatt sterkt i Argentina - hvor hun blir sett på nærmest som en helgen.

Adresse: Calle Lafinur 2988. Telefon: +54 (0)11-4807-9433.
Åpent: tir-søn kl. 14.00-19.30. 
Adgang: Gratis (frivillig donasjon). 

Det nasjonale kunstmuseum (Museo Nacional de Bellas Artes). Argentinas nasjonale kunstmuseum er huset i en ærverdig mursteinsbygning i Recoleta. Her finner man internasjonalt anerkjente kunstnere fra tiden mellom det 12. og 20. århundre, inkludert Renoir, Degas, Rothko og Pollock. Verker av innflytelsesrike argentinske kunstnere som Lucio Fontana er også representert her. Hvis du vil få med deg hele samlingen kan det ta flere timer. Men selv om galleriet er stort er det også anlagt på en måte som gjør at korte besøk også vil gi godt utbytte.

Adresse: Avenida del Libertador 1473. Telefon: +54 (0)11-4803-0802.
Åpent: Tirsdag - fredag kl 12.30 - 19.30, lørdag - søndag kl 09.30 - 19.30. 
Adgang: Gratis 

Andre museer. Blant de tallrike museene i Buenos Aires kan videre nevnes Museo de Arte Español Enrique Larreta. Her finnes en samling av den argentinske hispanisten og forfatteren Enrique Larreta med blant annet spansk maleri, skulptur, møbler og keramikk fra 15- og 1600-tallet.

Museo de Arte Hispanoamericano Isaac Fernández Blanco viser ibero-amerikansk kolonikunst, blant annet malerier av Cuzco-skolen, sølvarbeider fra Peru og fra Río de la Plata-området, religiøst maleri fra Quito, møbler fra Brasil og dekorativ kunst fra etter uavhengigheten.

Museo de Esculturas Luis Perlotti befinner seg i huset til den argentinske billedhoggeren Luis Perlotti. Samlingen på nesten 1000 verker ble i 1976 gitt til byen Buenos Aires.

Historie. Elvemunninga Río de la Plata ble første gang utforsket av den spanske conquistadoren Juan Días de Solís i 1516. Den første bygrunnleggelsen fant sted i 1536, men forsøket ble oppgitt i 1541, og først i 1580 ble den nåværende byen grunnlagt. Den enorme pampaen som omgir byen var gjennom hele kolonitida tynt befolket, og byen hadde på 16- og begynnelsen av 1700-tallet liten betydning. All handel ut fra Buenos Aires måtte gå via Lima i Peru, i følge spanske dekreter.

I 1776 ble byen erklært for hovedstad i visekongedømmet Río de la Plata, og fra da av vokste byen meget sterkt. Fram til 1813 fordoblet byen seg fra 22 000 til 46 000 innbyggere. Under Napoleonskrigene kjempet byborgerne innbitt mot britiske invasjoner, noe som styrket deres selvtillit. I 1810 kastet de dermed ut den spanske visekongen, og fra 1816 var Argentina et selvstendig land. Fra 1850 av opplevde Buenos Aires en sterk vekst i folketallet på grunn av immigrasjon fra Europa, særlig fra Italia, og ved århundreskiftet bodde det nesten en million mennesker i byen. I 1913 ble den første t-banelinjen åpnet, og som følge av 100-årsfeiringa for selvstendigheten i 1916 fikk byen en ny, moderne byplan. I 1880 hadde byen 248.000 innbyggere, i 1903 865.000 innbyggere, i 1928 over to millioner.

I 1976 tok de militære makten i Argentina, og titusenvis av mennesker ble bortført og drept. Mødrene til de forsvunne har siden samlet seg på maiplassen i en demonstrasjon for å få vite hva som har skjedd med deres sønner og døtre. Det økonomiske oppsvinget etter demokratiseringen i 1983 har satt sine spor i byen, med en omfattende byggevirksomhet. Argentinas økonomiske krise fra 1998 av har ført til talløse demonstrasjoner i hovedstaden, og piqueteros, demontranter, har blitt en maktfaktor i bybildet. Innbyggertallet i byen har ikke oversteget 3 millioner ennå, hvilket vil si at all vekst skjer ute i forstedene.

Kilde historie: Wikipedia