Republikken Sør-Afrika er en stat i det sørlige Afrika, grensende til Botswana, Lesotho, Mosambik, Namibia, Swaziland og Zimbabwe. Sør-Afrika er økonomisk og teknologisk et av de best utviklede landene på det afrikanske kontinentet, og politisk et av de mest innflytelsesrike. Cape Town er lovgivende hovedstad, Pretoria den administrative og Bloemfontein den juridiske.

Sør-Afrika ligger på sørspissen av Afrika med en over 2500 kilometer lang kystlinje som strekker seg nordover langs det Indiske hav i øst og langs Atlanterhavet i vest. Sørspissen er Kapp Agulhas (vest for det mer dramatiske Kapp det gode håp.) Sør-Afika har et flateareal på 1.219.912 km² og omlag 47,5 millioner innbyggere.

Litt geografi. Hele innlandet ligger på mellom 900 og 2000 moh., og kalles for Highveld. Innlandet er stort sett tørt, og går fra ørken til semiørken. Langs kysten utenfor innlandet ligger nesten uavbrutte fjellkjeder. Høyest er disse i øst ved Drakensbergplatået som går fra Mpumelanga i nordøst ned mot sørspissen av Lesotho. Høyeste topp er Thabana Ntlenyana på 3482 moh. som ligger inne i Lesotho. Høyeste topp på Sør-Afrikansk side er Njesuthi på 3446 moh. Langs kysten utenfor denne fjellkjeden går en smal stripe med land som kalles Groot Randkant (afrikaans for Store Randkanten). Østkysten er svært frodig med nok av regn. I nordøst er landet subtropisk. Vestkysten består stort sett av ørken og strekker seg oppover mot Namibia og Namibiørkenen. Sør-Afrika har ingen naturlige innsjøer. De fleste elvene går fra Drakensberg-fjellene, den lengste av disse Oranje River på 1860 km. renner ut i Atlanteren i vest, der den utgjør grensen mellom Namibia og Sør-Afrika. Den nestlengste elven er Limpopo på ca 1600 km. Den renner fra vest til øst, utgjør en stund grensen mellom Sør-Afrika og Zimbabwe før den renner ut i det Indiske hav i Mosambik. (Kilde: Wikipedia).

Klimaet er halvtørt i størstedelen av landet, men subtropisk langs østkysten. Iblant forekommer lengre tørkeperioder.

Sør-Afrika er et mangfoldig og spennende land å besøke – det er berømt for sitt flotte klima, nydelige strender og sin fascinerende kultur. Den mirakuløse endringen fra apartheidregime til et blomstrende demokrati har gitt en strøm av oversjøiske besøkende adgang til landets mange attraksjoner. Endringen har ikke vært uten problemer, og det er fremdeles plass til mange flere turister – men de som faktisk tar turen sitter igjen med et bredt mangfold av opplevelser som burde appellere til de fleste.

Turister som kommer for korte opphold, besøker ofte velkjente attraksjoner som Krüger Park med sine ”Big Five” villdyr og Cape Towns Table Mountain , og Robben Island (se egen byguide for Cape Town med omegn). Sportselskere kommer for å spille golf, forsøke fjellklatring, for å sykle i fjellet, hoppe strikk og gå turer i de mange naturreservatene. Mens andre forelsker seg i Garden Routes skjønnhet og mangforld. Og selvsagt elsker alle de gyldne strendene, de innbydende vingårdene og den gode maten.

Dette mangfoldige og vidunderlig komplekse landet syder av motsetninger og overraskende kontraster. Du vil finne fattigdom og rikdom ved siden av hverandre;ørken og regnskoger; avsidesliggende strender og fjelltopper innhyllet i tåkeslør. Og alt i alt bor det mer enn 30 forskjellige kulturer her, som stadig blir flinkere til å snakke med hverandre.

Infrastrukturen for turister er fremragende – og kan sammenliknes med europeisk standard både hva angår komfort og effektivitet. Og det faktum at myntenheten Rand er svak i forhold til internasjonale valutaer, gjør at du virkelig får valuta for pengene. Kort sagt: Sør-Afrika har alt – en kombinasjon av hva en turist virkelig ønsker å se og oppleve i et landområde som er som et paradis på jord.

Verdt å få med seg:

Én av Sør-Afrikas beste kvaliteter er mangfoldet og bredden i tilbudet av attraksjoner, selv om storparten konsentrerer seg om landets fantastiske naturlandskap og dyreliv. I tillegg til stedene nedenfor, kan Cape Town med omland så absolutt anbefales (se egen guide for dette området).

Viltreservater: Kruger og private reservater

Kruger nasjonalpark er en av Sør-Afrikas største turistattraksjoner, og tar årlig imot mer enn 600.000 turister til sine overnattingssteder.

Parken er også en av de største i verden – den er nesten 350 kilometer lang og dekker et areal på 20.000 kvadratkilometer (på størrelse med Wales). Parken er stedet for de ”fem store” villdyrartene: leopard, løve, elefant, bøffel og nesehorn – og det å oppleve disse herlige skapningene ute i det fri er en opplevelse du kommer til å huske resten av ditt liv.

Denne enorme parken gir en autentisk savanne- og steppeopplevelse - de fleste besøkende kjører selv rundt i parken med egne biler. Fotturer i krattskogen med parkoppsynsmenn som guide er også en mulighet, og øko-pedagogiske turer blir stadig mer populære. Rustikke, men dog komfortable, overnattingssteder finnes overalt i parken – alle med sine spesielle særegenheter. Overnattingen foregår i tradisjonelle, afrikanske runde ”rondavels” – med en design som er kjent for å isolere godt mot heten. Du må reservere lang tid i forveien for å sikre deg plass på de mest populære overnattingsstedene.

Mens Kruger Park er tilgjengelig for folk med normale inntekter, kan kanskje ikke det samme sies om ” game lodges ” som ligger rundt Kruger Park. Disse private parkene tilbyr virkelig luksus – her er fem-stjerners restauranter og dedikerte oppsynsmenn som tar deg med på nattlige tokter og ekskursjoner i røft terreng utenom de vanlige stiene. Hvis du er til villig til å betale priser fra omalg 2000 ZAR per natt, vil dette være en opplevelse for livet. Med tracking både tidlig morgen ved soloppgang og på ettermiddagen ved solnedgang, holder det gjerne med et par døgn på et slikt sted. Da er du sikret både å få med deg de fleste av ”the big five” i tillegg til en mengde andre dyrearter – alle i sitt rette element – i naturlige omgivelser.

Garden Route – Western Cape

Den lovpriste Garden Route snor seg 200 kilometer langs kysten fra Storms River Mouth i nord til Mossel Bay i sør. Den går i tur og orden gjennom det spektakulære juvet Storms River, den frodige, grønne Tsitsikamma-skogen, den tilbaketrukne enklaven i Natures Valley, ferieidyllen Plettenberg Bay, og – til slutt – det fornemme Knysna – som er siste stopp på veien til Mossel Bay.

Du har mange muligheter til å gjøre hyggelige avbrekk på turen – her er restauranter og gårder som ønsker å oppvarte deg – og du bør helst bruke flere dager. Du har rikelig med muligheter for å gå fotturer, ta en kanotur eller telte langs veien – og du kan utforske en masse, små fiskelandsbyer. Dette er definitivt en del av landet hvor du får mye igjen for å legge inn en fleksibel agenda.

Mellom Knysna og George går en vei nordover til Oudtshoorn, som omtales som strutsens hovedstad. Turister som ønsker en spesiell opplevelse kan til og med få ri på en av disse bisarre dyrene – en spesiell og hårreisende opplevelse! Cango Caves som ligger i nærheten er en av Sør-Afrikas virkelig store turistattraksjoner – noe den har vært siden 1780, da en lokal gårdbruker oppdaget dette omfattende komplekset med kalkspat-søyler og uvirkelige stenformasjoner. Hele området går mange kilometer innover i fjellet, selv om det bare er en del som er åpent for tilfeldige turister. Mer omfattende turer med guide kan foretas av de vågale – og de som samtidig er i rimelig god form. Cango Cave-turer fra 48 ZAR for voksne, 26 for barn. Tlf: +27 (0) 44-272-7410.

Hvalobservasjon – Cape Province

Kapp-provinsen har noen av verdens beste omgivelser for hvalobservasjon. Den ekshibisjonistiske sørlige retthvalen boltrer seg og leker bare meter fra sjøkanten og gir tilskuerne et uforglemmelig syn. Du er bokstavelig talt nær nok til å se parasittene som sitter på ryggen deres.
To populære møteplasser er Hermanus, nær Cape Town, og De Hoop Nature Reserve, ca. 50 kilometer lenger oppover på østkysten. De Hoop er vel verd å ligge over et par netter, og egner seg også fint til sykkelturer. Reservasjon på tlf: +27 (0) 28-425 5020.

Drakensberg – Kwa-Zulu-Natal

Drakensberg nasjonalpark er et paradisisk fjell-villniss du ikke finner maken til noe sted i Afrika. Zulu-navnet for fjellene – Ukhahlamba – betyr ”barrierer av spyd”. Det er en treffende beskrivelse av de taggete fjelltoppene langs denne 200 kilometer lange strekningen, som er offisielt erklært som naturminne. Det er et landskap fylt av klipper og utilgjengelige fjellformasjoner – men samtidig med frodige daler dekket av et blomsterhav – virkelig fascinerende!

Turstier slynger seg opp til høydedrag og platåer, men du behøver ikke sette kursen mot høydene for å nyte ”berget”. Smale kjøreveier og stier gjør at du kan utforske parken med minimale anstrengelser. I nærheten av Tungela finner du verdens nest høyeste fossefall, som stuper 850 meter over en skrent ned mot det virvlende vannet på bunnen – noe en må få med seg!

Rolige ferieområder, golfbaner og forskjellige kultursteder med Zulu-opprinnelse gir store variasjoner blant naturattraksjonene. I parken finner du bl.a. 35.000 sten- og hulemalerier utført av buskmenn som tilhørte utbefolkningen – et unikt testamente om livet og erfaringene til Sør-Afrikas opprinnelige innbyggere; san-folket.
Hvis du kjører bil tar du av N3 mot Durban ved Estcourt – eller du kan ta en buss eller tog til Estcourt hvor hoteller henter deg og tar deg videre.

Durban – Kwa-Zulu-Natal

Durban, hovedstad i Kwa-Zulu-Natal og landets desidert største rekreasjonssted, har en vakker indisk karakter ispedd en litt lat ”surfer-atmosfære” som åpenbarer seg på overraskende måter.

Mahatma Gandhi tilbrakte en tid her som ung mann, og hans erfaringer fra rasediskriminering påvirket senere i livet hans virke for frigjøringen av det kolonistyrte India. Durban har et særegent tropisk klima helt forskjellig fra den tørre luften i Highveld eller middelhavspreget i kyststripen ved Kapplandet. Strendene er omkranset av frodig vegetasjon og byen er omringet av store sukkerrør-plantasjer.

Byen er godt tilrettelagt for turister, og har i årevis vært de lokale innbyggernes foretrukne feriested. Durban som for tiden gjenskaper sin opprinnelige identitet er en interessant by å besøke – med fine strender og mange attraksjoner i omegnen, inklusive Drakensberg, Battlefields og mange viltreservater.

Sun City – Northern Province

Liberaliseringen av lotteriloven har gjort at gambling har spredd seg i hele landet, men for bare få år siden var Sun City det eneste sørafrikanske stedet hvor gambling og underholdning kan sies å ha vært i verdensklasse.

Stedet er ganske fantastisk: På et område hvor det før kun var knusktørr jord, er det nå to frodige golfbaner designet av Gary Player, en temapark med verdens første generator som lager kunstige bassengbølger og mye vakker, men noe ”kitsch” pseudo-afrikansk arkitektur.

Utviklingen av The Lost City (det største termiske feriestedet i verden) har forårsaket en enorm prestisjehevning i denne Sør-Afrikas egen Las Vegas.

I nærheten ligger Pilanesberg Game Reserve som er ett av Sør-Afrikas mest populære reservater med en stor variasjon flora og fauna, inkludert ”de fem store”, samt mange innbydende områder for hvile eller overnatting.

Soweto – Gauteng

En tur til Soweto er en utmerket og svært anbefalt måte å møte, hilse på og spise i samme omgivelser som innbyggerne i denne bydelen. For mange besøkende er dette et overraskende høydepunkt under et besøk til Johannesburg.

Soweto, en forkortelse for South Western Townships, ble etablert i 1930-årene som et tilholdssted for omvandrende arbeidere og svarte som ble forflyttet fra bydeler som under apartheid-regimet ble forbeholdt den hvite befolkningen. Det var all uroen i dette området som til slutt satte en stopper for rasediskrimineringen, og bydelen er nå blitt et symbol for fremtidshåpet i hele landet.

Populære attraksjoner inkluderer et besøk til en ”shebeen” (lokal kneipe), en tradisjonell helbreder (sangoma) og turer forbi de tidligere boligene til Nelson Mandela, Winnie Mandela og Desmond Tutu. Nattelivet er bra - spesielt de lokale jazzorkestrene som har en måte å spille på som kan minne om Dixieland-musikken i New Orléans.

Kimberley – Northern Cape

Selv om den ligger litt utenfor allfarvei for de fleste turister, er Kimberley en historisk rik by i en fjern avkrok, men som for en kort stund på 1880-tallet virkelig var verdens midtpunkt.

Den lille landsbyen ble fullstendig endret da en lokal mann ved en tilfeldighet oppdaget en 83,5 karat stor diamant på en liten bakketopp. Innen to måneder var 30.000 menn i ferd med å grave innenfor et område på bare 300 x 200 meter. Dette resulterte i verdens største hull gravd ut kun av mennesker – 215 meter dypt.

Nesten 3 tonn diamanter ble gravd ut herfra – ved hjelp av menneskehender. I dag er byen et friluftsmuseum som Sør-Afrikas egne ”Ville Vesten”. Kimberleys stolthet, den 83,5 karat store ”Sør-Afrikas stjerne”, er i dag en del av kronjuvelene i Storbritannia.