Seychellene er en øystat som ligger øst for det afrikanske fastlandet i Det indiske havet, nord for Madagaskar. Hovedøya er Mahe med hovedstaden Victoria , den nest største øya er Praslin . Øygruppen består av 115 øyer, men bare noen få av dem er bebodd.

Seychellene er et sydhavsparadis egnet for sol- og badeferie året rundt med beliggenhet like sør for ekvator med utrolig vakre sandstrender, krystallklart vann og frodig vegetasjon. Flere av strendene pleier stå på listen over “verdens ti vakreste strender” ved ulike mediers kåringer.

Øyene er sjarmerende der en føler seg hensatt til 50-tallet, særlig på de mindre øyene som Praslin, samtidig som hoteller og restauranter har all moderne komfort. Populært reisemål for romantiske bryllupsreiser der muligheten for å finne "sin egen private strand" er stor.

Men det er mer å gjøre enn å kaste sitt blikk på sin ledsager: Mange av øyene og sjøen rundt er etablert som naturreservater, og er tilholdssted for et formidabelt antall fugler, sjeldne kjempeskilpadder og annen tropisk flora og fauna. Øyhopping er nøkkelen til en variert og utbytterik ferie på Seychellene.

Historie

Den første oppdagelsen av Seychellene ble gjort i 1502 av den portugisiske oppdagelsesreisende Vasco da Gama. Skjønt han koloniserte ikke øyene og de forble urørte i nesten 200 år, bortsett fra et kort besøk av en britisk ekspedisjon i 1609.

Det var først i 1770, da franske plantasjeeiere ankom med sine indiske og afrikanske slaver, at den første bosettingen fant sted og øyriket ble da kalt Séchelles. Navnet ble under britisk styre senere endret til Seychellene.

I 1771 etablerte Pierre Poivre den første plantasjen på øya, med håp om å konkurrere med nederlenderne i den europeiske krydderhandelen. Øyene ble også brukt som et transittpunkt for slavehandelen, med mennesker fra India, Afrika til Karibia og “den nye verden”. Den lille gruppen av nybyggere og slaver var i starten mindre enn 20 mennesker, men økte raskt til ca. 3500 som var under fransk herredømme inntil Napoleons tap ved Waterloo. Seychellene ble overlatt til britene etter fredsavtalen i Paris i 1814.

Under britisk styre ble produksjon av te, bomull, sukkerrør og kokosnøtter ordentlig etablert. Skjønt de europeiske koloniherrene ble nødt til å gå over til mindre arbeidsintensivt landbruk etter avskaffelsen av slaveriet i 1830-årene.

Seychellene hadde lenge et visst avhengighetsforhold til Mauritius, en øy som også vekslet mellom fransk og britisk styre. Men i 1903 ble Seychellene en britisk koloni, og ble samtidig endelig helt uavhengig av Mauritius.

I 1948 ble Seychellenes første lovgivende forsamling valgt. Men det var først i 1964 at de første politiske partiene ble dannet: James Mancham med Seychellenes demokratiske parti (SDP), og France Albert Rene med sosialistpartiet Seychelles Peoples United party (SPUP). Valgene i 1966 og 1970 ble vunnet av SDP. Men da Seychellene ble uavhengig i 1976, ble det dannet en koalisjonsregjering med France Rene som statsminister og James Mancham som president.

Året etter gjennomførte Renes tilhengerne et ikke-blodig kupp mot Mancham, som resulterte i at Rene ble president. Dette førte til en ettpartistat som ble opprettholdt frem til 1991. President Rene satt med makten i nesten 30 år, og ble erstattet av sin visepresident, James Michel, i 2004. I 2006 ble Michel valgt til president for en ny femårsperiode, og ved valget i 2007 beholdt SPUP majoriteten i nasjonalforsamlingen.

Siden 1970-årene har Seychellenes økonomiske vekst i hovedsak vært knyttet til en sterk vekst i turistsektoren, da særlig i luksussegmentet. Turisme sysselsetter i dag ca. 30 % av arbeidskraften, og regjeringen oppmuntrer utenlandske investorer til å oppgradere sine hotellanlegg. Mye er gjort for å bistå i å beskytte øyrikets unike skjønnhet. Mange av øyene er privateide og styres som naturreservater. I de senere årene har regjeringen imidlertid også gått aktivt i bresjen for å utvikle fiskeppdrett og landbruk for å redusere avhengigheten av turismen.

Kultur

De 80.000 menneskene som i dag bor på Seychellene har afrikanske, kinesiske, indiske og europeiske røtter. I motsetning til andre øyer i Det indiske hav har de gjort det opprinnelige, innfødte språket – kreolsk, en avart av fransk - til sitt offisielle språk. Engelsk er deres språk nr. 2, og de fleste snakker også fransk. Nesten hele befolkningen er kristne. Over 90 % er romersk-katolske og bor på øya Mahé, men det er også en del som bekjenner seg til den anglikanske tro.

De lokale musikktradisjonene, kjent som sega og moutya , har sin opprinnelse fra Øst-Afrika og Madagaskar. Tradisjonelle slaginstrumenter som brukes i moutya-oppvisninger innbefatter en tromme, kjent som tamburin, og en kaskaval (boks som inneholder tørre frø som ristes). Merkelig nok har skotske beboere også etterlatt sin musikalske arv på øya – i dag kjent som kotis. Slavene fra Afrika og Madagaskar har også etterlatt seg “sort magi”-tro og -ritualer sammen med en stor respekt for urtemedisiner. De dominerende, lokale kreolske kulturtradisjonene feires hvert år i oktober med sang- og dansefestivaler, gateoppvisninger, kunstutstillinger og opplesninger.

Verdt å få med seg:

De fleste turister som reiser til Seychellene kommer på grunn av de fantastiske strendene og det behagelige klimaet. Men det er også andre ting som kan holde deg i beskjeftigelse under oppholdet.

Mahé . Seychellenes hovedøy, som også har den internasjonale flyplassen, er starten på de fleste ferieturer til landet. Beau Vallon, en drøy 3 kilometer lang kystlinje, er den nærmeste antydningen av et travelt feriested. Den lille hovedstaden Victoria har ikke så mye å vises frem, ei heller rent arkitektonisk. Men det ligger et sjarmerende, særpreget nasjonalmuseum her, og et par hyggelige restauranter.

Det kan lønne seg å leie bil og dra til nasjonalparken Morne Seychellois , det største naturreservatet på Seychellene. Det dekker et område på over 3000 hektar. Parkens kompakte regnskog er et skattkammer med sjeldne, tropiske planter hvor du også har en fantastisk fin utsikt over øya. Hvis du ønsker å utforske parken til fots, finnes det kart over stier til de fineste stedene. Fotturister kan få kart på turistinformasjonen og følge stiene til teplantasjen. Skjønt den i likhet med mye av “industrien” på Seychellene er mer å betrakte som et minne fra tidligere tider.

Det finnes mange strender som er verdt å notere seg: Grande Anse og Anse Intendance (ordet “Anse” er fransk for bukt) på vestkysten er populært for surfing, mens Anse Soleil og Anse Royale er fine eksempler på de pittoreske buktene som Seychellene med rette er berømt for.

Fra Mahé arrangeres turer til seks mindre øyer, som til sammen danner St. Anne marine nasjonalpark . Du kan overnatte, men de fleste turister tar en dagstur for å snorkle i den marine parken, bli med på turer i båter med glassbunn og spise lunsj på øyene Cerf , Round eller Moyenne .

Praslin er den nest største øya, bare 15 minutter med fly fra Mahé. Øya er kjent for sine klassiske strender – spesielt Anse Lazio og Georgette - som stadig brukes som bakgrunn i utallige modell- og filmopptak.

Den beste måten å se øya på, er å leie bil, særlig for å få med deg Praslins andre store trekkplaster; nasjonalparken Vallée de Mai . Dette kuperte, skogkledde området midt på Praslin står på UNESCOs verdensarvliste. General Gordon kom hit sent på 1800-tallet, og forlot stedet i visshet om at han hadde funnet det bibelske stedet “Edens hage”. Særlig fordi det grodde klynger av seychellpalmer med kjempestore, karakterisktiske ”dobbeltkokosnøtter” (Lodoicea maldivica) i helt utrolige fasonger her. Disse unike og enorme nøttene var i århundrer et uvanlig og uforklarlig fenomen. Da de ble vasket opp på strendene på fjerntliggende Maldivene, ble det antatt at de hadde sitt originale utspring fra selve havet. I tillegg til disse unike kokosnøttene, finner du lokale og eksotiske trær som jackfrukt og ylang ylang samt forskjellige typer palmer, i tillegg til lokale firfisler, tre-frosker og flaggermus. Og hvis du er heldig; Seychellenes egen sorte papegøye.

Praslin er også en god base for å utforske de nærliggende øyene – de fleste kan bare besøkes på dagsturer. Curieuse Island , bare 3 kilometer nord for Praslin er verdt et besøk. Ruinene fra et 1900-talls sykehus for spedalske er fremdeles synlige; faktisk er den tidligere legeboligen i dag et informasjonssenter som er åpent kl 09.00 - 17.00. Det arrangeres også turer til et prosjektområde for bevaring av skilpadder, hvor den eneste gjenlevende arten av Det indiske havs kjempeskilpadde (Aldabran–typen) finnes.

La Digue. Lenge var eneste form for transport på La Digue med okse og kjerre – og mange av disse brukes fremdeles, for å ivareta turistenes forkjærlighet for folklore. Du kan også leie sykler og ta turer inn i kopraplantasjene, til presidentens offisielle residens, fuglereservat og til enda flere strålende strender – blant dem Anse Source d'Argent , Grande Anse og Petite Anse . Selv om alle fremstår perfekte som flotte postkortmotiv, er det ikke alltid mulig å bade her. Enten på grunn av lavvann eller farlige undervannsstrømmer – forhør deg før du tar deg en svømmetur.

Noen nokså slitne plantasjehus kan gi deg et glimt av den tapte verden, med overklassens plantasjeeiere og underklassens slavearbeidere. Nord for La Digue ligger en del mindre øyer som La Fouche, Cocos, Félicité, Zavé og Marianne , som er velegnet for dagsturer: snorkling, spaserturer og enda mer strandliv er vanligvis de aktivitetene som tilbys. Du kan oppholde deg på Félicité flere dager, men da må du leie hele øya! Slik eksklusivitet koster penger, men med reservasjon for minimum 2 og maksimum 8 personer samtidig, er det faktisk mulig å gjennomføre.

Til La Digue kommer du med båt fra Mahé på 2-3 timer, og fra Praslin på 30 minutter.

Frégate Island. Hvis du har lyst på en ferie sammen med de virkelig superrike, kan Frégate Island være det riktige valget. Besøk av kjendiser er vanlig, med oppdekning for opp til 40 gjester i luksusvillaer, med boblebad, svømmebasseng og alle tenkelige former for vannsport. Men det er ikke bare at man blir skjemt bort og alle kjendisene som gjør at Frégate er ettertraktet: Øya er også tilholdssted for kolonier av sjeldne fugler og dyr av ymse slag som ikke finnes noe annet sted i verden. Selvfølgelig finnes det også en flott strand - Anse Victorin – med rykte på seg for å være en av de fineste på hele Seychellene, samt vidunderlige stier for enhver velskodd fotturist som har råd til å gå på dem.

Øya nås med fly eller helikopter. Det er ca. 20 minutters flytur fra Mahé.

Denis Island. På Denis Island er slagordet “privat” i stedet for kjendis. Her kan du leie en skjermet hytte innimellom palmene til en høy pris, mens du fortsatt vil kunne få nydelig tilberedt mat, fine turer i skogen og det vanlige utvalget av vannsport. Øya ligger i utkanten av Seychellene, og Denis er også et ideelt sted for sjøfiske og dykking.

Denis ligger 80 kilometer fra Mahé – ca 20 minutter med fly.

Bird Island. Det er ikke vanskelig å gjette hva som er hovedattraksjonen på denne øya: Millioner av hekkende sjøfugl utgjør et utrolig syn. Besøkende blir sjarmert av enkelheten og ”tilbake til naturen”-opplevelsen du får på dette stedet. Hvis du ønsker, kan du rusle omkring på egen hånd åfor utforske og fotografere det lokale fugle- og dyrelivet. Hvis du er heldig, kan du også oppleve det uforglemmelige synet av de grønne sjøskilpaddene som kommer opp for å legge egg, eller oppleve hvordan praktisk fredningsarbeide foregår. Nærheten til fiskebankene utenfor øya tiltrekker fiskere, mens den late heller faller i staver over de gigantiske skilpaddene og nyter livet i sakte drag!

Silhouette Island. Områder dekket av tett, tropiske skog og et fjellterreng gjør denne øya til et paradis for de som liker fotturer i naturen. Mont Pot à Eau er en passe utfordring for erfarne fotturister, men gir til gjengjeld en flott utsikt fra toppen. Øya er kjent for sitt biologiske mangfold, og dette er øya du velger hvis du vil utforske grotter, se på øgler og kameleoner eller lete etter larver og snegler som du kan gi til de kjøttetende plantene. De som er mindre eventyrlystne kan besøke det gamle plantasjehuset, eller bade og snorkle ved Anse La Passe og Baie Cipailles .

Cousin og Cousine (direkte oversatt; fetter og kusine) . Cirka tre kilometer sørvest for Praslin ligger Cousin. Den ble kjøpt av Bird Life International etter at det ble oppdaget at dette var det siste tilholdsstedet for den nesten utryddede brush warbler. I dag er øya tilholdssted for tusenvis av sjøfugl, blant annet den fascinerende paille-en-queue (kjent som ”den hvithalede, tropiske fuglen”). Cousine er et privateid naturreservat, og tar imot inntil åtte gjester av gangen. Perfekt for dem som ønsker å være enda tettere på det lokale fuglelivet.

Aride Island er den nordligste av de indre granittøyene, og ble kjøpt av et medlem av Cadburyfamilien slik at den kunne bli gjort om til et naturreservat. Aride bistår i å ta vare på et stort antall sjøfugl, og påberoper seg å ha verdens største koloni av noddier og sotterner. I løpet av monsuntiden (mars til oktober) er øya helt sort av hekkende fugler. Forsiktig restaurering av det opprinnelige plantelivet har fått andre sjeldne seychellenefugler til å hekke på Aride, mens revene utenfor har nesten 400 forskjellige fiskeslag.

Adkomst : De fleste båtturene går fra Baie Ste Anne, Praslin - prøv Dream Yacht Seychelles. Telefon: +248 232-681.
Aride Island naturreservat er åpent tre dager i uken – søndag, mandag og onsdag.
Billettpris : 198 SCR for voksne, 99 for barn (2007). Vær oppmerksom på at Aride av og til er stengt mellom mai og september på grunn av mye vind.

Explorer Territory – de ytre øyene. Fjernere øygrupper som Amirantes , Alphonse , Farquhar og Aldabra er mer utfordrende å besøke. Hvis du kan klare å få sitte på med en yacht, tigge om plass på en forskningsstasjon, eller ta deg råd til et rom på et av de eksklusive hotellene, kan du virkelig få en ekte Robinson Crusoe-opplevelse i disse vidstrakte korall-atollene ute i Det indiske hav.

Den største øya i Amirantesgruppen, Desroches , har beboere som primært består av dykkere og fiskere. Du kan spille tennis, bade og snorkle, men det er få andre forstyrrelser. Poivre-atollet som ligger i nærheten har en flott strand, mens Etoile Boudeuse, Marie Louise Island and Desnoeufs har store mengder sjøfugl som vil glede enhver ornitolog.

Det er bare Alphonse Island innen Alphonsegruppen som tilbyr overnattingsmuligheter. Turister flys inn fra Mahé (en times flytur) for mye omtalt dykking og snorkling.
Sjøfugl flokker seg på atollene i Farquhargruppen, mens Aldabra er berømt for å være tilholdsstedet til verdens største koloni av kjempeskilpadder. Sjeldne Aldabrafuglen som ikke kan fly, og andre landfugler har også vært medvirkende til at Aldabra er kommet på verdensarvlisten.

Det er fremdeles flere vitenskapsmenn og forskere enn turister på mange av disse atollene. Men cruisebåter som har med vitenskapsmenn som guider, blir stadig mer populære, og gir en enestående mulighet for eventyrlystne til å besøke disse øyene. Ellers er eneste mulighet for å besøke mange av disse øyene og atollene å leie en egen båt.